Duel Dodika i Jovanovića: Da li je Srpska genocidna tvorevina ili izraz volje naroda

Izvor: Blic, 01.Feb.2012, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duel Dodika i Jovanovića: Da li je Srpska genocidna tvorevina ili izraz volje naroda

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je u subotu na sednici Glavnog odbora da je "Republika Srpska genocidna tvorevina" što je izazvalo revolt kako građana tako i političkih zvaničnika u tom delu Bosne i Hercegovine. To je bio povod agenciji Tanjug da organizuje duel lidera LDP i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na temu: "Da li je Srpska genocidna tvorevina ili izraz volje naroda".

12:07 - Dodik: Uvreda za narod RS
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Milorad Dodik istakao je na početku duela da je Jovanovićeva izjava uvreda za RS i ceo narod RS.

- U relevantnim dokumentima ne stoji priča o genocidnosti. Dejtonski sporazum je rat kvalifikovao kao nesrećni sukob. RS je formirana 1992. godine kada BiH nije imala međunardono priznanje - rekao je Dodik.

On je istakao da je učesnik i svedok događaja i da je RS izraz volje građana, ljudi koji su želeli da zaštite svoje porodice, imanja, identitet.

- Propaganda tokom rata donela je da se kaže da su Srbi agresori i sada se evo to nastavlja. RS se ne može svesti na jedan događaj. Tamo je pobijeno 3.500 Srba tako što je Naser Orić ušao u zaštićene zone UN. Ako tako pričamo, moramo uzeti u obzir sve sukobe - rekao je Dodik.

11:49 - Kako je došlo do duela Dodika i Jovanovića

Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je u subotu na sednici Glavnog odbora svoje stranke da je "Republika Srpska genocidna tvorevina”.

Na ovu izjavu reagovao je kabinet predsednika RS Milorada Dodika, odakle je poručeno da lider LDP "smišljenom laži da je Republika Srpska nastala na genocidu pokušava da pripiše kolektivnu odgovornost celom narodu, koji je samo branio pravo na život”.

U Dodikovom kabinetu naveli su da je "ružno što, putem neistina o Republici Srpskoj i njenom nastanku, Jovanović pokušava da pridobije ili svoje birače ili mentore”.

U isto vreme, Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske zbog ove izjave podneće tužbu protiv lidera LDP.

Povezane vesti: Porodice poginulih iz RS najavile tužbu protiv Čedomira Jovanovića Iz Dodikovog kabineta kritikuju Čedomira Jovanovića Dodik predložio parlamentu da povuče odluku o referendumu Ruski ambasador: Dogovor Dodika i Ešton dobar za RS Incko i Dodik se nisu složili o referendumu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.