Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Državni organi podstiču sukob"

Beograd -- Na skupu u Sandžaku ocenjeno da državni organi podstiču političke i religijske sukobe u tom delu Srbije.

Učesnici diskusije "Sandžak - posledice represivne politike države" složili su se u oceni i da državni organi sprečavaju formiranje jedinstvene bošnjačke zajednice. Nova demokratska vlada i država Srbija šalju poruke da ne žele da se distanciraju i razračunaju sa politikom bivšeg šefa države Slobodana Miloševića prema Sandžaku, naveli su učesnici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Poslanik Socijaldemokratske partije u Skupštini Srbije Meho Omerović je kritikovao odnos državnih funkcionera iz Demokratske stranke Srbije prema nedavnom sukobu predstavnika Islamske zajednice i ocenio da DSS ima "remetilačke saveznike" u Sandžaku, Crnoj Gori i u Republici Srpskoj.

Poslanik Meho Omerović rekao je da je situacija u Sandžaku posledica perfidne politike koju deo države, oličen u istaknutim predstavnicima vlasti, vodi prema Sandžaku, Islamskoj verskoj zajednici i Bošnjacima.

Omerović je izjavio da je direktor Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović rekao da su jedan od faktora ugrožavanja bezbednosti tenzije unutar Islamske zajednice.

"Na primeru sukoba Islamske zajednice Srbija je pokazala kako ne bi trebalo da se ponaša odgovorna država", ocenio je Omerović.

On je rekao da se ministar vera Radomir Naumov stavio na stranu jednog dela Islamske zajednice.

Omerović je izjavio da je Naumov objasnio da država priznaje obe islamske zajednice i da sad čeka da vidi kako će ministar reagovati na zahtev za registraciju u Srbiji Crnogorske pravoslavne crkve.

"Da li će Naumov sada imati isti stav kao u slučaju Islamske zajednice - da mogu postojati dve pravoslavne crkve u Srbiji", kaže on.

"Iz svega ovoga izvlači se zaključak da bi neki u Srbiji želeli da se formira neka vrsta Srpske islamske zajednice, jer teza da su Bošnjaci izmišljen narod, da su oni Srbi muslimanske veroispovesti, veoma je rasprostranjena", rekao je Omerović.

Predstavnica Sandžačkog odbora za ljudska prava Semiha Kačar je dodala da su problemi u tom regionu unapređeni nakon raspada državne zajednice SCG, kada su Bošnjaci podeljeni državnom granicom između Srbije i Crne Gore.

Ona je kritikovala činjenicu da su Bošnjaci nedovoljno zastupljeni u državnim institucijama, poput sudstva, policije i vojske.

Kačareva je rekla da je tokom prethodne decenije 15.000 ljudi iz Sandžaka prošlo policijski tretman, a da su u slučaju ubistva Bošnjaka iz Sjeverin uhapšena samo četiri lica, pri tom ni jedno od njih nije "glavni akter zločina".

Govoreći o poštovanju ljudskih prava i sloboda, Semiha Kačar je rekla da je Sandžak marginalizovan prostor i da u nekim delovima nije primenjena konvencija o službenoj upotrebi jezika.

Direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko ocenila je da Beograd svojim delovanjem utiče na raspirivanje postojećih sukoba u Sandžaku, a da službe bezbednosti u tome imaju značajnu ulogu.

Sonja Biserko je izjavila da su Bošnjaci nova manjina, nastala posle raspada Jugoslavije, koja ima veoma male kapacitete.

"Nove demokratske snage su organizovano radile na sprečavanju konstitusanja bošnjačke nacije, što je Sandžak vodilo u konstantnu krizu", kaže ona.

"Beograd je to koristio da razbije sandžačku društvenu i političku scenu, rekla je Sonja Biserko i dodala da se preko vehabija potencira opasnost od islamskog fundamentalizma.

Profesor sociologije religije Milan Vukomanović ocenio je da je stanje međureligijskih odnosa pogoršano sa dolaskom vlade Vojislava Koštunice, od 2004. godine.

"Položaj Srpske pravoslavne crkve je bolji nego u vreme Miloševića, ali su na udaru manjinske verske zajednice, iako sad imamo zakon, a onda ga nismo imali", izjavio je Vukomanović.

On je rekao da je vlada ugrozila verske slobode građana i podsetio na to kako su nadležni to radili.

Vukomanović je podsetio da je nekadašnja ministarka prosvete Ljiljana Čolić želela da iz školskih udžbenika izbaci teoriju evolucije Čarlsa Darvina, da je bivši ministar vera Milan Radulović prvim nacrtom Zakona o verskim slobodama predvideo imunitet sveštenika, dok je ministar policije Dragan Jočić ubistva u Novim Banovcima povezao sa sektama, dok su se u parlamentu mogle čuti rasističke poruke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.