Drevs za razgovor sa Srbima na severu Kosmeta

Izvor: Glas javnosti, 13.Mar.2012, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drevs za razgovor sa Srbima na severu Kosmeta

BEOGRAD - Komandant Kfora Erhard Drevs ocenio je da srpske i kosovske vlasti radi trajnog rešenja problema na severu Kosova moraju da razgovaraju i s tamošnjim Srbima.

"Smatram da je neophodno da dve strane ne razgovaraju samo o ljudima na severu Kosova, nego i s njima. Bez njih neće biti trajnog rešenja problema", rekao je Drevs za nedeljnik nemačke vojske Bundesver aktuel (Bundeswehr aktuell).

Drevs smatra da ima još mnogo toga da se uradi radi rešenja problema i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << obe strane moraju da pokažu više spremnosti za kompromis.

"Istinski dijalog vodi se u neformalnoj zoni ili preko medija. Tu još ima puno toga da se uradi. Obe strane moraju da pokažu više spremnosti na kompromis, što je teško jer se i Beograd i Priština stalno ukopavaju u svojim maksimalnim zahtevima. Bez međunarodnog prisustva i odgovarajućeg međunarodnog pritiska, dve strane vrlo verovatno ne bi ni razgovarale", kazao je Drevs.

Komandant Kfora ocenio je da se sada uz posredovanje EU vode samo pregovori o tehničkim pitanjima. Govoreći o severu Kosova, Drevs je ocenio da je to područje u kojem se još ne sprovodi pravo i zakon i da su "srpske paralelne vlasti i dalje nadmoćnije", kao i da se "organizovani kriminal kreće u jednom prostoru koji je u velikoj meri bez zakona".

Nemački general podsetio je da ljudi svakodnevno stoje na jednoj (otvorenoj) barikadi i sprečavaju slobodu kretanja, što je kako je ocenio neprihvatljivo. Komandant Kfora dodao je da su pregovori o dodeli Srbiji statusa kandidata za EU doprineli otvaranju graničnih prelaza i većoj slobodi kretanja za Euleks.

"Posle pozitivne odluke EU pomno pratimo kakva će biti reakcija Srba na severu. Oni misle da ih je vlada u Beogradu ostavila na cedilu i izloženi su uticaju nacionalističke opozicije", kazao je Drevs.

Prema njegovim rečima, posrednički pregovori trenutno se vode na tehničkom nivou i odnose se na svakodnevne probleme i moguća ometanja zadatka koji ima Kfor. General je naveo da se u mnogim razgovorima širom Kosova uverio da je stanovništvo na severu Kosova pod snažnim pritiskom i uticajem srpskih nacionalista.

Prema njegovim rečima, i predstojeći izbori u Srbiji utiču na ponašanje većine lidera Srba na severu Kosova, pošto su oni članovi srpskih opozicionih partija. "Trojica predsednika opština pripadaju partijama čiji je deklarisani cilj da promene uglavnom proevropsku vladu (predsednika) Borisa Tadića", ukazao je Drevs.

Drevs je referendum Srba na severu Kosova okarakterisao kao "lokalni šahovski potez" kojim su "srpske partije iz nacionalističkog spektra nameravale da osnaže svoj legitimitet". Komandant Kfora smatra, međutim, da taj referendum ne utiče na Kfor i zadatak koji je pred misiju postavljen.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.