Dogovor članica EU o graničnim kontrolama

Izvor: EurActiv Srbija, 08.Jun.2012, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor članica EU o graničnim kontrolama

Zemlje članice šengenskog prostora dogovorile su se 7. juna da uvedu mogućnost privremenog uvodjenja unutrašnjih graničnih kontrola u slučaju nekontrolisanog priliva imigranata. Ta mera će se primenjivati samo u vanrednim okolnostima i pod strogim uslovima, navode članice koje su jednoglasno donele odluku. Dogovorom se ostavlja članicama da odlučuju o uvodjenju kontrola i umanjuje uloga institucija EU u odlučivanju o šengenskom prostoru. To su oštro kritikovali Evropska komisija i posebno Evropski parlament. Institucije EU smatraju da takav mehanizam mora biti uveden na nivou EU kako bi se izbeglo donošenje jednostranih odluka pod pritiskom javnosti.
Opširnije...

Nastavak na EurActiv Srbija...






Povezane vesti

Vize po kratkom postupku

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jun.2012, 12:11

Ministri evropskih država članica Šengenskog ugovora jednoglasno su se u Luksemburgu dogovorili da uvedu mogućnost zatvaranja unutrašnjih granica, uvođenje viza i pogranične kontrole u slučaju izuzetnog pritiska imigranata.....Tekst ugovora podrazumeva da države ne mogu jednostrano da uvedu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta EurActiv Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta EurActiv Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.