Do deset sati glasalo 10,98 odsto birača

Izvor: BKTV News, 06.Maj.2012, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do deset sati glasalo 10,98 odsto birača

Građani Srbije danas će se na biralištima izjašnjavati o novom šefu države, budućim sazivima republičkog i lokalnih parlamenata, a građani Vojvodine i o novom sazivu pokrajinskog parlamenta.
Do 10 časova je glasalo 10,98 odsto birača, a izlaznost je najveća u Vojvodini - 11,11%. Glasanje protiče bez većih nepravilnosti, a zasad najveća je zabeležena u Novom Sadu, gde je jedan član biračkog odbora razbio glasačku kutiju, zbog čega je morala da interveniše policija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << /> Biračka mesta, shodno Zakonu o izboru narodnih poslanika, otvorena su u sedam sati, a moraju biti zatvorena u 20 sati, s tim što će se svim biračima koji u tom momentu budu na biralištu omogućiti glasanje.
Biračka mesta moraju neprekidno biti otvorena u tom periodu, svaki birač glasa lično i to samo jedanput na overenim glasačkim listićima, a glasanje je tajno.
Kada dođe na glasanje, birač najpre saopštava svoje ime i predaje obaveštenje o glasanju, a ličnom kartom ili drugom ispravom dokazuje identitet.
Birač ne može glasati bez podnošenja dokaza o identitetu, a pošto se utvrdi njegov identitet, potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić.
Svakom glasaču će pre glasanja specijalnim sprejom biti obeležen kažiprst desne ruke, kao znak da je već glasao, a ta oznaka na kažiprstu zadržaće se minimum 24 sata.
Članovi biračkog odbora ne smeju ni na koji način uticati na odluku birača, a dužni su da paze da ga niko ne ometa prilikom glasanja i da u potpunosti bude obezbeđena tajnost glasanja.
Birač može glasati samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva liste za koju glasa, a potom presavija listić tako da se ne vidi kako je glasao i stavlja ga u glasačku kutiju, nakon čega napušta biračko mesto.
Izvor: Blic
Tweet
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.