Diskriminacija profesora srpskog u Vojvodini

Izvor: NaDlanu.com, 20.Feb.2012, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diskriminacija profesora srpskog u Vojvodini

NOVI SAD, 20. februara 2012. (Beta) - Vojvodjanski ombudsman upozorio je u ponedeljak na diskriminaciju prilikom zapošljavanja profesora srpskog jezika koji imaju kvalifikaciju i za rad u odeljenjima sa nastavom na jezicima nacionalnih manjina.

NOVI SAD, 20. februara 2012. (Beta) - Vojvodjanski ombudsman upozorio je u ponedeljak na diskriminaciju prilikom zapošljavanja profesora srpskog jezika koji imaju kvalifikaciju i za rad u odeljenjima sa nastavom na jezicima nacionalnih manjina.Ombudsman >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << je u saopštenju za javnost naveo da se u praksi često dešava da se tim profesorima odbijaju prijave na konkurs za radna mesta profesora srpskog u odeljenjima u kojima se nastava odvija na srpskom, jer se pogrešno tumači da oni mogu samo da predaju u odeljenjima sa manjinskim nastavnim jezikom.S druge strane, često se dešava da u odeljenjima u kojma se nastava odvija na manjinskom jeziku predaju osobe koje ne govore jezik te nacionalne manjine, odnosno nemaju odgovarajuće profesorsko zvanje, navodi se u saopštenju.Pokrajinski ombudsman je naveo da se obratio i nadležnom ministarstvu i nadležnom pokrajinskom sekretarijatu, ali da od njih nije dobio odgovarajuća obrazloženja.Ombudsman je postupak pokrenuo jer se toj instituciji u oktobru 2011. godine obratila gradjanka predstavkom u kojoj je ukazala da smatra da je diskriminisana na konkursu za prijem u radni odnos na radno mesto profesora u jednoj vojvodjanskoj srednjoj školi.Ona je ombudsmanu uz predstavku dostavila i pismenu potvrdu matičnog fakulteta u Novom Sadu o tome da su osobe koje imaju zvanje poput njenog uz kvalifikaciju za rad u manjinskim odeljenjima, pre svega kvalifikovane da predaju i u odeljenjima u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku.

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojvodina: Diskriminisani profesori

Izvor: B92, 20.Feb.2012

Novi Sad -- Vojvođanski ombudsman upozorava na diskriminaciju pri zapošljavanju profesora srpskog jezika koji imaju kvalifikaciju za rad na jezicima nacionalnih manjina...Ombudsman je u saopštenju za javnost naveo da se u praksi često dešava da se tim profesorima odbijaju prijave na konkurs za radna...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.