Dijalog Beograda i Prištine ušao u drugi dan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2012, 03:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog Beograda i Prištine ušao u drugi dan

BRISEL -

Razgovor Beograda i Prištine nastaviće se danas ujutru pošto dve strane ni posle devetočasovnog razgovora u sredu nisu postigle sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova.

I pored izostanka dogovora tokom prvog dana, šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je sinoć da je postignut napredak u vezi sa drugim temama, kao što je sprovođenje ranijih dogovora o integrisanom upravljanju prelazima, matičnim knjigama i slobodi kretanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Nije ostalo previše nesuglasica, ali se u ovakvom poslu najteži koraci uvek prave na kraju", rekao je Stefanović i dodao da veruje u pozitivan ishod dijaloga, bez obzira na sve nesuglasice i kontroverze koje ga prate.

Stefanović, međutim, nije želeo da ulazi u detalje u vezi sa pitanjem regionalnog predstavljanja Kosova, koje je glavna tema ove runde dijaloga.

"Naše pozicije su jasne i ostaju na stolu", izjavio je Stefanović.

Stav Beograda je da pored naziva Kosovo na regionalnim skupovima u fusnoti treba da postoji referenca na Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, uz eventualno pominjanje mišljenja Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Priština je do nedavno odbijala svako pozivanje na Rezoluciju 1244, da bi zatim iznela zahtev da se u fusnotu uključi i pozivanje na deklaraciju skupštine Kosova o proglašenju nezavisnosti iz februara 2008. godine.

Beograd je, međutim, pominjanje prištinske deklaracije više puta ocenio kao neprihvatljivo.

Šefica prištinske delegacije Edita Tahiri izbegla je juče bilo kakvu komunikaciju sa novinarima, što je krajnje neuobičajeno u odnosu na dosadašnju praksu.

Taj njen gest dovodi se u vezi sa rastućim tenzijama u Prištini, gde se vlada Hašima Tačija nalazi pod jakim pritiskom opozicije, zbog navodne popustljivosti u dijalogu sa Beogradom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.