Dežer: Očekujem da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU

Izvor: Blic, 02.Feb.2012, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Očekujem da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izrazio je danas očekivanje da će Srbija u narednih nekoliko nedelja dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Dežer je na skupu "Nove regionalne politike i evropska iskustva" u Skupštini Srbije rekao da je Srbija na dobrom putu po pitanju regionalne politike ali da treba još da radi i pripremi se za novu fazu, kada dobije status kandidata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za članstvo u Evropskoj uniji.

"Kada Srbija dobije status kandidata, otvoriće se novi fondovi i moći će da koristi sredstva za poljoprivrednu i socijalnu inkluziju, što su prioriteti Evropske unije", rekao je Dežer.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da uredi sistem revizije i poboljša upravljanje finansijskim sredstvima, a da su dodatni izazovi bolja koordinacija između ministarstava i podsticaj lokalnih aktera da rade na pripremi projekata.

Dežer je ocenio i da Srbija ima dobar nacionalni plan za regionalni razvoj i strateški pristup, što su, kako je rekao, osnovni zahtevi Evropske unije, kada dodeljuje svoja sredstva.

On je, međutim, ocenio i da je u Srbiji sve koncentrisano u Beogradu i većim gradovima, kao i da su investicije koncentrisane oko Koridora 10, što je neophodno promeniti.

Prema njegovim rečima, regionalna polika Evropske unije je zasnovana na solidarnosti, koju je u toku ekonomske krize teško izraziti, ali da se nada da će se trenutni budžet EU za ravnomerni razvoj regiona od nekoliko milijardi evra održati i u narednom periodu do 2020. godine.

Dežer je rekao da će u tom periodu prioriteti EU biti otvaranje novih radnih mesta, socijalna inkluzija i zaštita životne sredine.

Povezane vesti: Bilt za dve vrste razgovora o Kosovu, Tači: Taj predlog je prevaziđen Genšer: Srbija nesumnjivo pripada EU Žipe: Srbiji status kandidata uz napredak u dijalogu Tadić: Postoji mogućnost da ne dobijemo status kandidata Srpska Vlada četiri puta pokušala da prevari Brisel
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dežer: Srbiji uskoro status kandidata (VIDEO)

Izvor: S media, 02.Feb.2012

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izrazio je danas očekivanje da će Srbija u narednih nekoliko nedelja dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji...Dežer je na skupu "Nove regionalne politike i evropska iskustva" u Skupštini Srbije rekao da je Srbija na dobrom putu...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.