Devet pitanja Saše Jankovića za ministra Gašića i VBA

Izvor: Blic, 28.Jan.2015, 07:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devet pitanja Saše Jankovića za ministra Gašića i VBA

Zaštitnik građana i ministar odbrane suočiće se danas na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Kako saznaje „Blic“, Saša Janković, Bratislav Gašić, kao i direktor VBA Petar Cvetković, pozvani su na današnju sednicu Odbora na kojoj će se raspravljati o njihovom žestokom sukobu. Konkretna tema će biti incidenti tokom Parade ponosa, kada je prebijen brat premijera Andrej Vučić, i odbijanja VBA i Ministarstva odbrane da zaštitniku dostave >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podatke o ovom slučaju.

Odbor danas, kako saznajemo, neće raspravljati o optužbama Jankovića da VBA „operativno obrađuje“ pojedine opozicione političare i vođe sindikata. Naime, kažu u Odboru, Janković im nije dostavio dokumentaciju o toj temi.

- Raspravljaćemo o dokumentaciji koju su nam dostavili ombudsman, VBA, Ministarstvo odbrane i MUP. Očekujem da ćemo razjasniti ono oko čega se spore, a to je zakonska regulativa. Dakle, da li kada tužilaštvo počne krivični postupak, državni organi mogu da dostavljaju zaštitniku materijale. On tvrdi da moraju, a Ministarstvo odbrane da ne smeju bez odobrenja tužioca i to moramo razrešiti - kaže za “Blic” Momir Stojanović, predsednik odbora.

Saša Janković je juče objavio dopis sa 14 pitanja za ministra Gašića u vezi sa dvojicom pripadnika Vojne policije koja je bila uz Vučićevog brata u trenutku kada ga je prebilo sedam pripadnika Žandarmerije.

Janković je pritom naveo da se ni Gašić ni VBA nisu pozvali ni na jedan konkretan propis zbog kojeg su odbili da mu dostave dokumenta o ovom slučaju.

- Ja nisam dobio zvaničan dopis od Jankovića, tako da mi ne pada na pamet da se dopisujem preko interneta i Tvitera. Danas ću na odboru da odgovorim na sva pitanja i to na sve ono što ne zadire u istragu. O svemu što zadire u istragu neću govoriti bez odobrenja tužioca. Ne želim da uskratim ikakva dokumenta Jankoviću, ali jasno sam mu u svom dopisu naveo zakone na koje se pozivam - kaže Gašić za “Blic”.

Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić je nedavno rekao da svi državni organi imaju obavezu da Jankoviću dostave traženu dokumentaciju.

Pitanja

1. Na osnovu kog člana Zakona o VS ili drugog zakona pripadnici Vojne policije obezbeđuju predsednika Vlade?

2. Kako je tačno glasio vojni zadatak koji su obavljali vojni policajci, da li su oni imali naređenje da prođu kroz kordon na mestu događaja ili na nekom drugom, ili im je to bilo ostavljeno na procenu?

3. Da li je prolazak dva vojna policajca najavljen pripadnicima policije na terenu?

4. Da li je i koji je državni organ bio ovlašćen da koordinira rad nadležnih državnih organa i različitih službi i jedinica na terenu, uključujući i vojne i ko je to bio?

5. Da li je uobičajeno i u skladu sa pravilima o vršenju vojnih zadataka one vrste na kojoj su bila dvojica vojnih policajaca da se na takve zadatke ide u društvu civilnih lica?

6. Na koje konkretne vojne zadatke u vezi obezbeđenja ličnosti se nosi pištolj sa metkom u cevi?

7. Da li je protiv dvojice vojnih policajaca ili bilo kog drugog zaposlenog u Ministarstvu odbrane, odnosno pripadnika VS pokrenut disciplinski ili bilo kakav drugi postupak u vezi sa ovim događajem?

8. Na osnovu kog člana Zakona o VBA i VOA ili drugog zakona su pripadnici VBA uzeli izjave od svedoka pre policije?

9. Na osnovu kog člana je VBA od obezbeđenja dve banke u blizini uzela snimke nadzornih kamera?

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kad Zaštitnik zna šta da pita

Izvor: OkRadio.rs, 28.Jan.2015

Zaštitnik građana i ministar odbrane suočiće se danas na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Kako saznaje „Blic“, Saša Janković, Bratislav Gašić, kao i direktor VBA Petar Cvetković, pozvani su na današnju sednicu Odbora na kojoj će se raspravljati o njihovom...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.