Delo: Odnosi Srbije i Hrvatske kao sveća na vetru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2015, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delo: Odnosi Srbije i Hrvatske kao sveća na vetru

S obzirom da Hrvatska i Srbija još nisu spremne da zatvore krug sporova, ostaće do daljnjeg taoci politike koja živi od konflikata, a njihovi odnosi su kao "sveća na vetru", piše danas ljubljansko "Delo".

Svoj udeo u zahlađenju srpsko-hrvatskih odnosa, prema navodima ljubljanskog dnevnika, dala je i dinamika širenja Evropske unije.

"U Briselu je prvo na snazi bio francuski model politike EU na Balkanu, koji je polazio sa stanovišta da je za stabilnost u regionu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najbolja simetrija u odnosima Srbije i Hrvatske", istakao je komentator Vili Ajnšpiler, koji primećuje da je, umesto tako "uravnoteženog modela", preovladao nemački pristup sa ciljem da od Hrvatske napravi vodeću silu u regionu.

Ulazak Hrvatske u EU je dao "vetar u jedra" hrvatskim nacionalistima koji su se osetili superiorno u odnosu na svoje istočne susede, viđenje je komentatora "Dela" koji navodi i da su današnje elite Hrvatske i Srbije nespremne da reše srpsko-hrvatski "Gordijev čvor", što je presudno za trajnu stabilizaciju Balkana.

Prema oceni komentarora ljubljanskog lista, "ni hrvatska predsednica (Kolinda Grabar Kitarović) ni njen srpski kolega (Tomislav Nikolić) nisu garancija za pomirenje".

"U Hrvatskoj nije rođena postkonfliktna elita koja bi bila deo narodnjaka i nacionalista. U Srbiji je elita takođe pribegla istorijskim konceptima i isto kao i Hrvati simulira regionalnu saradnju. Ustaški program koji se zasniva na nepriznavanju drugih naroda na hrvatskoj teritoriji, ali i četnički projekat koji vidi jedinu mogućnost i za bolje odnose u preseljavanju i razmeni srpskog i hrvatskog stanovništva, mogli bi ponovo da ustanu iz mrtvih", piše Delo.

Iako su u Evropskom parlamentu "pali" prvi hrvatski pokušaji da se rešavanjem uzajamnih otvorenih pitanja uslovi evropski put Srbije, hrvatski poslanici nisu odustali, a teza da će Hrvatska biti poštena prema Srbiji je samo "prazna fraza", navodi se u tekstu.

Prema trenutnoj raspodeli snaga, rešenje je u rukama Berlina i, kako zaključuje komentator "Dela", vreme će pokazati da li ima sluha za realnost i promenu srpsko-hrvatskih odnosa na Balkanu, koji su i u miru kao "sveća na vetru".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.