Delevićeva: Da je u EU, Srbija bi dobijala milijarde

Izvor: Glas javnosti, 06.Mar.2012, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delevićeva: Da je u EU, Srbija bi dobijala milijarde

BEOGRAD - Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da bi Srbija, da je članica Evropske unije, godišnje dobijala oko 1,4 milijarde evra iz evropskih fondova.

Ona je na javnom slušanju "Korišćenje pretpristupnih fondova EU (IPA)" u Skupštini Srbije rekla da je status kandidata potvrda pravca u kome ide Srbije, a da će se novac koji dobija povećavati kako se država bude približavala EU.

Milica Delević rekla je da je Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od početka tranzicije od EU, bilo iz pretpristupnih fondova ili od pojedinačnih zemlja donatora, dobila oko 3,5 milijardi evra. "Taj novac je otišao u obrazovanje, lokalni razvoj, poljoprivredu, infrastrukturu, konkretne projekte uz pomoć kojih su ljudi mogli da vide poboljšanje života", kazala je Delevićeva.

Ona je navela da je Bugarska kao članica EU, u budžetskom periodu od 2007. do 2013, dobila sedam milijardi evra iz strukturnih fondova, a ta pomoć može, kako je navela, dostići oko četiri odsto BDP.

"To bi, u slučaju Srbije, iznosilo oko 1,4 milijardi evra godišnje", kazala je Milica Delević.

Ona je navela da novac koji Srbija dobija predstavlja dodatnu motivaciju jer pomaže da se u zemlji sprovedu reforme koje bi se, kako je navela, i inače sprovodile kako bi se menjao način na koji funkcioniše srpsko društvo. "Srpsko društvo se dosta promenilo, a najveće promene nam predstoje kad počne proces pregovora", kazala je Milica Delević.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.