Delević: Za status kandidata ispuniti sve uslove iz decembra

Izvor: Blic, 29.Jan.2012, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević: Za status kandidata ispuniti sve uslove iz decembra

Bez obzira na to što pojedine članice EU Srbiji upućuju podrške ohrabrenja, uslovi koji su nam postavljeni u decembru moraju biti ispunjeni, izjavila je direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Ona je u intervjuu Tanjugu, na pitanje kakve su šanse da Srbija početkom marta dobije kandidaturu, odgovorila da svaka procena šansi podrazumeva i procenu onoga što je urađeno, ali da isto tako treba imati u vidu preostalo vreme za ispunjavanje uslova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"Ti uslovi su jasni i odnose se na postizanje dogovora regionalnom predstavljanju, primenu postignutih dogovora izmedju Beograda i Prištine, uključujući i integrisano upravljanje prelazima, slobodu kretanja za Euleks i uslove za obavljanje mandata na celoj teritoriji KiM", istakla je Delević.

Ona je rekla da su ohrabrujuće poruke iz Nemačke i SAD poslednjih dana, ali da je najvažnije postići napredak u ostvarivanju zahteva iz decembra, kada je Srbiji odložena dodela statusa kandidata.

"Smatram da je taj napredak važan ne samo zato što ga je Evropski savet definisao kao nešto što je potrebno za sticanje statusa kandidata, već i zato što bi nam postizanje dogovra o tim tremama omogućilo učešće na svim regionalnim skupovima", rekla je Delević.

U tom smislu ona nedavnu posetu evropskog posrednika Roberta Kupera Beogradu smatra kao dobru pripremu za postizanje kompromisnog rešenja koje bi moglo biti osnov za sazivanje sledeće runde dijaloga.

Na pitanje da li će i ovoga puta Nemačka biti ključna za odluku o dodeli statusa kandidata Srbiji, Delević je rekla da su za svaku odluku potrebni saglasnost i glas svake članice.

"Već nekoliko puta smo bili u situaciji da ulazimo u proces odlučivanja na sastancima Saveta ministara i Evropskog saveta, da li se to odnosilo na potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, početak primena prelaznog sporazuma, početak ratifikacije. Naučili smo da je potreban glas svake članice i saglasnost svake od njih", objasnila je direktorka Kancelarije za evropske integracije.

Delević je kazala i da Evropski savet nije pominjao nikakve druge uslove osim onih vezanih za pitanje Kosova.

Povezane vesti: Terci: EU nema novih uslova za Srbiju Todorić: EU gubi uticaj ako ne dobijemo kandidaturu Usvojena rezolucija o Srbiji u Savetu Evrope Asp: Švedska želi da vidi Srbiju u EU Stejt department: Dijalog sa Kosovom ključan za uključenje u EU

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.