Delević: Građani gube poverenje u EU

Izvor: Blic, 04.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević: Građani gube poverenje u EU

Evropska unija (EU) treba da Srbiji da ponudu koju će njeni građani jasno razumeti, kroz konkretne mere kao što su liberalizacija viznog režima i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, istakla je danas u Beču pomoćnik ministra inostranih poslova Srbije Milica Delević.

Ona je, na konferenciji "Povratak Evrope - razgovori o Balkanu", kazala da

građani, zbog nejasnih poruka EU, gube poverenje u Uniju.

"U Evropi postoje tri vrste država >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - članice EU, kandidati i Srbija", objasnila je Delević dodajući da, iako postoji velika podrška građana za pristupanje Uniji, osam godina nakon političkih promena u Beogradu, i dalje nije potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Prvi razlog što je Srbija tako spora na putu približavanja EU, iako ima

dobar administrativni kapacitet i postoji podrška građana, jeste da je

tranzicija kroz koju prolazi jako teška. Svaka tranzicija je teška, ali je

Srbija morala da se bavi nasleđem prethodnog doba, kao što je saradnja s Haškim tribunalom, odnos sa Crnom Gorom, i na kraju sa Kosovom. Taj teret bi zasigurno otežao tranziciju u bilo kojoj zemlji sveta", istakla je ona.

"Drugi razlog je kvalitet političkih lidera. Potrebna je dobra politička elita koja bi prevazišla sve probelme. Treći razlog je činjenica da međunarodna zajednica i EU nisu dovoljno podržali tranziciju u Srbiji", ukazala je Delević.

Ona je naglasila da EU nije uvek na najbolji način podržala lidere u Srbiji, navodeći kao primer period Zorana Đinđića, kada je Srbija imala najodlučniju vladu, ističući da je Srbija primljena u Savet Evrope i

Partnerstvo za mir tek posle njegove smrti. Delević je rekla da se Srbija ponovo, kao i u više navrata u prošlosti, suočava sa istorijskim izborima, dodajući da su se do sada građani uvek izjasnili za proervopske snage i evropsku budućnost.

"Teško je reći koji će biti rezultat predstojećih izbora. Ne treba, međutim, očekivati da će rešiti sve", ocenila je ona. Delević je podvukla da međunarodna zajednica mora da preduzme konkretne mere kako bi se građanima Srbija pojasnile nejasne poruke o evropskoj perspektivi. Kao jednu meru ona je predložila podsticanje napretka ostatka regiona, što bi podstaklo Srbiju da stigne susede.

"Dajte nam ponudu koju razumemo. Evropska budućnost je postala apstrakna posle osam godina", poručila je Delević ukazujući da bi jedna mere mogla biti liberalizacija viznog režima, ili ponuda za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Potrebne su ponude koje bi dokazale da se ne radi samo o praznim rečima.Građani više ne veruju svojim političarima, ali gube i poverenje u EU", upozorila je ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.