Delević:EU najveći partner Srbije, gradjani profitirali

Izvor: Blic, 30.Jan.2012, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević:EU najveći partner Srbije, gradjani profitirali

Evropska unija je najveći investitor, donator i partner Srbije, izjavila je direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Delević je na slušanju na temu "Narodna skupština na putu evropskih integracija" istakla da su građani Srbije profitirali na putu evropskih integracija i da je u tom procesu stvoren institucionalni i pravni okvir za transparentnije i bolje funkcionisanje izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, kao i veći prostor za rad nezavisnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << regulatornih tela.

Kako je navela, EU je i dalje najveći trgovinski partner Srbije i učestvuje sa 56 odsto u trgovinskoj razmeni, a na drugom mestu se nalaze članice CEFTA sporazuma, dok su najveći trgovinski partneri Srbije - Italija, Nemačka, Rumunija i Slovenija.

Prema njenim rečima, od ugovora koje je Srbija potpisala sa EU i sami izvoznici iz Srbije imaju koristi, jer zbog neplaćanja carine ostaje im 562 miliona evra, dok evropskim ostaje 214 miliona evra.

Delević je istakla i da je Srbija od početka tranzicije od EU dobila 2,2 milijarde evra.

Navodeći koliko se Srbija promenila od kada je bezuslovno krenula putem evro integracija, ona je ukazala da je od 2009. godine kada je počelo izdavanje biometrijskih pasoša 3,7 miliona gradjana Srbije izvadilo taj dokument.

"Od juna 2009, godine kada je počeo da se izdaje biometrijski pasoš do decembra 2011. pasoš Srbije izvadilo je 3,7 miliona gradjana. Prelasci preko granice su se povećali za više od milion, odnosno milion gradjana više je prešlo granicu u 2011. nego 2009. godini", kazala je ona.

Delević je podsetila da su gradjani, dok nije bilo bezviznog režima, izdvajali 35 do 60 evra za plaćanje vize i navela računicu da ako od ukupnog broja gradjana koji izlaze iz zemlje 33 odsto odlazi u EU, a plaćaju cenu od 35 evra za vizu, potrošili bi 77 miliona evra godišnje.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije je takodje ukazala da je sada najvažnije završiti sve obaveze koje Srbija ima od decembra prošle godine i da to treba da bude predmet političke debate.

Povezane vesti: Na novom uslovu za EU insistirali Berlin i Hag Bilt za dve vrste razgovora o Kosovu, Tači: Taj predlog je prevaziđen Genšer: Srbija nesumnjivo pripada EU Delević: Stabilnost oduvek uslov EU Žipe: Srbiji status kandidata uz napredak u dijalogu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.