Danilo Tirk kandidat za prvog čoveka UN

Izvor: Akter, 09.Feb.2016, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danilo Tirk kandidat za prvog čoveka UN

Slovenački ambasador pri Ujedinjenim nacijama Andrej Logar zvanično je predao kandidaturu Danila Tirka za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija

Tirk je profesor međunarodnog prava i nekadašnji slovenački predstavnik u UN, a od 2007. do 2012. bio je i predsednik Slovenije, prenela je agencija Hina.

On je jedan od više kandidata iz zemalja istočne Evrope koje su istakle svoje kandidate za položaj sadašnjeg generalnog sekretara Ban Kimuna, kojem krajem godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << ističe mandat.

Tirk uživa jaku podršku koalicione vlade premijera Mire Cerara, kao i predsednika Boruta Pahora, koji je Tirka nasledio na mestu predsednika države.

Velike rezerve oko Tirkove kandidature je, međutim, više puta javno izrazila opoziciona Slovenačka demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, koja navodi da je Tirkov predsednički mandat u Sloveniji bio obeležen izrazitom političkom pristrasnošću u korist levice.

Kandidata koji najbolje odgovara za položaj budućeg generalnog sekretara UN-a će po proceduri izabrati Savet bezbednosti, koji će zatim predložiti njegovo imenovanje Generalnoj skupštini.

Očekuje se da bi postupak mogao da bude okončan u jesen.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.