Dačić počasni gost Buenos Ajresa (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 26.Nov.2014, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić počasni gost Buenos Ajresa (FOTO)

- Srbija i Argentina su daleko, ali mislim da i u Argentini i u Srbiji međusobno gajimo veoma prijateljska osećanja i to pokazuje bliskost koja postoji između naše dve zemlje, koja postoji još iz vremena Tita, a siguran sam da postoji i barem dva veka unazad - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije, nakon što je primio priznanje počasnog gosta Buenos Ajresa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji boravi u poseti Argentini, primio >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << je priznanje “Počasnog gosta Grada Buenos Airesa” i izrazio želju da se Beograd i Buenos Ajres pobratime.

Dačiću je juče, prvog dana posete, ovo priznanje na prigodnoj svečanosti uručio prvi potpredsednik gradske Skupštine Kristijan Ritondo, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Zahvaljujući na dodeljenom priznanju, šef srpske diplomatije istakao je dugogodišnje prijateljstvo i bliskost koji povezuju naše dve zemlje i narode, kao i visok stepen razumevanja po svim pitanjima od obostranog značaja.

Foto: Tanjug/Ognjen Stevanović

- Srbija i Argentina su daleko, ali mislim da i u Argentini i u Srbiji međusobno gajimo veoma prijateljska osećanja i to pokazuje bliskost koja postoji između naše dve zemlje, koja postoji još iz vremena Tita, a siguran sam da postoji i barem dva veka unazad – rekao je Dačić.

On je ocenio da naša dva naroda imaju i sličan mentalitet što se, prema njegovim rečima, naročito može videti u Buenos Airesu.

- Pogled na ovu magičnu reku, izvanredno ukusna hrana, tango, dobar provod, dobro vino, lepe žene – kao da pričamo o Beogradu. I zato ja mislim da Buenos Aires i Beograd treba da se pobratime”, ukazao je Dačić.

Foto: Tanjug/Ognjen Stevanović

Šef srpske diplomatije je podsetio da naše dve zemlje obeležavaju 85 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i poručio da ćemo nastaviti da radimo na međusobnom zbližavanju. Istakavši da se u Buenos Airesu oseća kao kod kuće, on je uputio poziv predstavnicima Skupštine argentinske prestonice da u najskorijoj budućnosti posete Beograd.

Prilikom posete Argentini, ministar Dačić je posetio i stadion čuvenog argentinskog fudbalskog kluba „Boka juniors”, na poziv rukovodstva ovog sportskog društva, saopštilo je Ministarstvo. On je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da poseti jedan od najtrofejnijih svetskih fudbalskih klubova, istakavši da je ljubav prema sportu, a posebno fudbalu, jedna u nizu sličnosti koja povezuje argentinski i srpski narod.

Foto: Tanjug/Ognjen Stevanović

Domaćin srpskoj delegaciji bio je Oskar Moskarjelo, potpredsednik Kluba i poslanik u Skupštini Grada Buenos Airesa.

Šef srpske diplomatije započeo je juče četvorodnevnu “južnoameričku turneju” tokom koje će posetiti i Čilea.Dačić će se, kako je najavljeno, u Argentini sastati sa šefom tamošnje diplomatije Ektorom Timermanom, kao i sa drugim visokim zvaničnicima i privrednicima. Argentina i Srbija trebalo bi da potpišu Sporazum o kulturno – prosvetnoj saradnji i Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji.

Foto: Tanjug/Ognjen Stevanović

Dačić će sutra nastaviti put u Čile i tamo će se sastati sa šefom čileanske diplomatije Eraldom Munjozom Valensuelom.

Srpski ministar će tokom posete ovim južnoameričkim državama razgovarati o daljem unapređenju bilateralnih odnosa, jačanju ekonomske saradnje i nastavku saradnje na multilateralnom planu, budući da je reč o zemljama koje su nestalne članice Saveta bezbednosti UN.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Dačić: Bliskost Srbije i Argentine

Izvor: Beta Video, 26.Nov.2014

BUENOS AIRES - Srbija i Argentina su daleko ali su dve prijateljske zemlje bliske još iz vremena Tita, izjavio je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić. (CH 2)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.