Dačić: Odnose Srbije i Crne Gore treba uskladiti

Izvor: Blic, 28.Jan.2012, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Odnose Srbije i Crne Gore treba uskladiti

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da odnose Srbije i Crne Gore treba dovesti u sklad, jer na svetu nema bližih naroda od srpskog i crnogorskog.

"Odnose Srbije i Crne Gore treba dovesti u sklad. Kao kada se obični građani iz ove dve države sretnu ore se pesme, govori o ljubavi, dok smo u politici najveći neprijatelji jedni prema drugima. Mislim da je vreme da to prevaziđemo", kazao je Dačić sinoć u Bijelom Polju, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je prisustvovao Svetosavskoj akademiji.

On je naveo da Srbija ima nacionalni interes i legitimno pravo da brine o svom narodu, koji živi van njenih granica bilo gde u svetu, pa i u Crnoj Gori.

"Znam da na svetu nema bližih naroda od srpskog i crnogorskog, bilo gde da žive. Zato je svaki napad jednih na druge pljuvanje samih sebe. Napadi koji dolaze iz jedne ili druge države su kontaproduktivni, jer crnogorski i srpski narodi nemaju nikog bližeg od samih sebe", kazao je Dačić.

On je, kako prenosi podgorički "Dan", ponovio da su izjave savetnika predsednika Skupštine Crne Gore Andreja Nikolaidisa " veoma opasne".

"Izjave gde se na neki način izražava simpatija ili, u ovom slučaju, žaljenje što to nije bio civilizacijski iskorak, što taj eksploziv nije aktiviran (na proslavi u Banjaluci), nisu nikakvo slobodno mišljenje. To su veoma opasne izjave koje mogu da legitimišu terorističke napade", istakao je Dačić.

Zamislite, dodao je on, da je savetnik predsednice Skupštine Srbije rekao da je šteta što nije aktiviran eksploziv u nekoj dvorani u kojoj su bili crnogorski predsednik i premijer. Takve izjave nisu dobre, jer stvaraju negativnu atmosferu u odnosima Srbije i Crne Gore, istakao je Dačić.

Govoreći o odbeglom narkobosu Darku Šariću, Dačić je istakao da je teško reći gde se on nalazi.

"On nije samo meta srpske i crnogorske policije, nego svih najvećih bezbedonosnih agencija na svetu. Ne znam koliko dugo će moći da se krije", rekao je Dačić.

On je istakao da odlično saradjuje s crnogorskim ministrom unutrašnjih poslova Ivanom Brajovićem.

"Sve što od nas zatraži crnogorska policija mi im dajemo i obratno. Bio bih srećan kada bi politički odnosi na nivou naše dve države bili kakvi su na policijskom nivou", kazao je Dačić.

On je naveo da, kada je u pitanju borba protiv terorizma, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Republika Srpska zajedno rade i sarađuju sa centralom FBI u Sarajevu.

Povezane vesti: Ministri pravde Malović i Marković potvrdili dobru saradnju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.