DSS traži smenu Zorane Mihajlović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2015, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS traži smenu Zorane Mihajlović

Demokratska stranka Srbije (DSS) pozvala je danas premijera Aleksandra Vučića da smeni ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović, jer je potpisala rešenje kojim se privatnoj firmi daje pravo vlasništva nad više od 2.000 hektara zemljišta na Zlatiboru bez naknade.

"Ministarka Mihajlović je osnažila opravdane sumnje da je nezakonito rešenje svog ministarstva, kojim se privatnoj firmi utvrđuje pravo vlasništva na preko 2.200 hektara najatraktivnijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zlatiborskog zemljišta bez naknade, svesno potpisala, a ne nepažnjom i da je neposredni učesnik u pokušaju pljačke državne imovine", piše u saopštenju.

Kako je naveo DSS, umesto da poništi rešenje kojim se, prema oceni opštine Čajetina, nanosi šteta državi od oko četiri milijarde evra, Mihajlović je naložila službeni nadzor nad radom Službe za katastar nepokretnosti te opštine koja je utvrdila da zemljište pripada državi.

U saopštenju je ocenjeno da rešenje ministarstva doneto nekoliko dana pre stupanja na snagu Zakona o konverziji, u vreme kada republički javni tužilac koji je ocenio da se radi o državnom zemljištu prelazi na novu dužnost, kao i odbijanje ministarke da poništi sporni dokument, jasno ukazuju na mogućnost visoke korupcije.

Ta stranka je pozvala i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića i republičkog javnog tužioca da preduzmu mere iz svojih nadležnosti na rasvetljavanju te afere.

"Njihovo ćutanje i neaktivnost bili bi dokaz da su se stavili u zaštitu njenih učesnika, bez utvrđivanja činjenica koje bi opovrgle opravdane tvrdnje da se radi o najvećoj pljački u novijoj srpskoj istoriji", piše u saopštenju.

Mihajlović: Formirana Radna grupa, u roku 24 sata izveštaj

Mihajlovićeva je izjavila da je formirana posebna radna grupa koja ima zadatak da ispita sve detalje i činjenice u vezi sa raspolaganjem zemljištem Poljoprivrednog kombinata "Zlatibor".

Ona je novinarima u skupštini rekla da ta grupa ima rok od 24 sata da podnese izveštaj o tome da li je sve bilo po zakonu.

Ministarka je kazala da postoje indicije da je došlo do ugrožavanja javnog interesa i da je zato insistirala da se formira radna grupa kako bi se ispitali svi detalji.

Ona je kazala da će se razmotriti šta je bilo sa javnom imovinom 2002. godine, kada je bila privatizacija, a koja, kako je kazala, nema veze sa sadašnjim vlasnikom koji je akcije kupio na berzi 2012. godine.

"Sutra tokom dana očekujem da informacija o tome bude kompletna i zalažem se za efikasnost postupka", rekla je ministarka.

Ona je kazala da je Ministarstvo obavilo redovne nadzore nad katastarom ne samo u toj opštini, već i u još nekoliko lokalnih samouprava zbog brige o javnom interesu.

"Videćemo na osnovu informacije koju smo juče dobili iz katastra da li postoji još neka dodatna informacija, da li nešto nije na pravi način uređeno, da li je možda bilo nekih zakupa za koje nismo znali", kazala je Mihajlović i dodala da će komisija u roku od 24 sata dostaviti kompletnu informaciju o tome.

Ona je podsetila da je Ministarstvo po dobijanju informacija o mogućem narušavanju javnog interesa u upisu svojine već preduzelo korake uvidom u predmete PK "Zlatibor" u Republičkom geodetskom zavodu odnosno službi za katastar nepokretnosti Čajetina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DSS traži smenu Zorane Mihajlović

Izvor: B92, 28.Jul.2015

Demokratska stranka Srbije (DSS) pozvala je danas premijera Aleksandra Vučića da smeni ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović...Oni traže smenu Zorane Mihajlović jer je potpisala rešenje kojim se privatnoj firmi daje pravo vlasništva nad više od 2.000 hektara...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.