DSS: Hitno pristupiti pregovorima sa Evroazijskom ekonomskom unijom

Izvor: Blic, 31.Maj.2016, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Hitno pristupiti pregovorima sa Evroazijskom ekonomskom unijom

Demokratska stranka Srbije (DSS) pozvala je danas buduću vladu da bez odlaganja pristupi pregovorima o slobodnoj zoni sa Evroazijskom ekonomskom unijom jer bi to, kako ocenjuje, bio podsticaj razvoju srpske privrede i trgovine.

DSS smatra da je Odluka Vrhovnog saveta Evroazijske ekonomske unije (EEU) da započne pregovore sa Srbijom o unifikaciji trgovinskog režima izuzetno dobra vest za Srbiju.

"Proširenje zone slobodne trgovine sa Rusije, Kazahstana i Belorusije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini, na sve države EEU i perspektivom daljeg proširenja na Izrael, Indiju, Egipat, Iran, Vijetnam... bilo bi od ogromnog ekonomskog interesa za Srbiju", navodi se u saoštenju.

DSS navodi da je sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazujskom ekonomskom unijom nespojiv sa članstvom u Evropskoj uniji, jer će prisutanjem EU Srbija biti dužna da sve svoje sporazume o slobodnoj trgovini stavi van snage, ukoliko su u suprotnosti sa politikom EU, kao što je to slučaj sa Rusijom i drugim državama u okviru EEU.

Zato je po ocenio ove stranke ponuda Vrhovnog saveta Evroazijske ekonomske unije Srbiji istovremeno i jasan signal kakvu politiku Srbija treba da vodi "ukoliko sledi interese svojih građana", a to je politika saradnje sa svima, umesto politike evrointegracija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.