DS: Vlast planira nastavak rušenja Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Vlast planira nastavak rušenja Novog Sada

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) iz Novog Sada upozorio je danas da je aktuelna vast u tom gradu od početka godine usvojila čak 16 planova detaljne regulacije vezanih za urbanistička rešenja i da Novi Sad za nekoliko godina "neće ličiti na sebe" ukoliko se oni i primene.

DS je upozorila da aktuelna vlast predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS), kako se primiču izbori 24. aprila, ubrzano usklađuje urbanističke propise sa potrebama sebi bliskih investitora i njihovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << željom za brzom i lakom zaradom.

Od početka ove godine, prema saznanjima DS, usvojeno je čak 16 planova detaljne regulacije, što je više nego u čitavoj 2015. kada je prihvaćeno tek 14 takvih akata.

Navodi se i da je do kraja 2014. godine gradska vlast ukupno usvojila svega 13 planova detaljne regulacije, što znači da je u 2016. za samo desetak nedelja izradila više urbanističkih akata nego u prve dve trećine svog mandata.

"Takva hiperprodukcija urbanističkih dokumenata koji propisuju uslove i način gradnje u finišu mandata odlazeće vlasti ubedljivo pokazuju kako urbanistička politika, koja predstavlja jednu od ključnih poluga razvoja svake lokalne zajednice, u Novom Sadu zapravo i ne postoji", piše u saopštenju DS.

Demokrate su ocenile da je gradska vlast poslovne ineterse nekolicine svojih ljudi i firmi proglasila za svoju urbanističku politiku, na štetu opštih interesa i svih građana Novog Sada.

"Podsećamo da je gradska vlast skinula zaštitu sa više objekata u gradu nego li sve prethodne generacije lokalne vlasti zajedno. Dozvoljena spratnost objekata je u svim novim planovima udvostručena, a ukupna površina uvišestručena. Slučaj izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa kod Glavne pošte kojim će dominirati soliter od 13 spratova samo je najpoznatiji primer vandalskog odnosa SNS prema Novom Sadu", dodao je DS.

Podsetili su i na rušenje kompleks starih zaštićenih kuća od trske, kako bi umesto njih bili podignuti soliteri visoki po devet spratova, a da je plan i da devetospratnice niknu i u bloku kod Novosadskog sajma.

DS dodaje da je na mestu prizemne kuće u Ulici braće Ribnikara gradska vlast sada odobrila gradnju solitera od čak 12 spratova, a na slobodnoj parceli kod stadiona "Karađorđe" planira se izgradnja objekata od 10 spratova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DS: Gradska vlast planira nastavak rušenja Novog Sada

Izvor: Blic, 07.Apr.2016

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) iz Novog Sada upozorio je danas da je aktuelna vast u tom gradu od početka godine usvojila čak 16 planova detaljne regulacije vezanih za urbanistička rešenja i da Novi Sad za nekoliko godina “neće ličiti na sebe” ukoliko se oni i primene...DS je upozorila...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.