DS: Hitno staviti van snage poreska rešenja na imovinu

Izvor: Blic, 01.Jul.2015, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Hitno staviti van snage poreska rešenja na imovinu

Demokratska stranka zatražila je danas od vlasti u Beogradu da hitno stavi van snage poreska rešenja na imovinu iz ove godine i da se taj porez računa po pravilima iz 2014. godine.

- Moramo hitno da reagujemo i zato predlažemo gradonačelniku Beograda da se hitno obustave rešenja koja su doneta 2015. godine i da se porez na imovinu računa kao što je bio slučaj 2014. Time bismo sprečili da građani ove godine definitivno bankrotiraju” - rekao je na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Skupštini Srbije poslanik te stranke Balša Božović.

On je gradsku upravu upitao kako je moguće da porez na imovinu u 2015. godini bude viši nego 2014. godine, ako se zna da je stopa poreza i visina stope amortizacije na nepokretnosti koju utvrđuje grad ostala nepromenjena.

Božović tvrdi da je netransparentnim zoniranjem cena kvadrata u Beogradu veštački uvećana i da je time porez otišao "u nepovrat", a da građani, pored ostalih poskupljenja, nemaju novac za dodatne namete.

Poslanica te stranke Nataša Vučković najavila je da će demokrate u septembru predložiti izmene Zakona o porezu na imovinu, kojim će, pored ostalog, predvideti smanjenje poreskih stopa, uvođenje jedinstvenog procenta poreskog kredita, odnosno umanjenja po osnovu činjenice da vlasnik nepokretnosti živi u njoj, kao i da se uvaži broj članova domaćinstva koji žive u jednoj nepokretnosti.

- Ne može se ovakvim radikalnim neoliberalnim metodama, u trenutku ogromne ekonomske krize, dodatnim nametom obezvređivati imovina i smanjivati životni standard - rekla je Vučković, dodajući da je ogroman broj građana očajan zbog uvećanih poreza na imovinu.

Usvajanjem rešenja koja predlaže DS, kako je navela Vučković, bili bi ispoštovani i Ustavom zagarantovani principi da porez mora biti podnošljiv i u skladu sa ekonomskom snagom obveznika i da svaki građanin ima pravo na mirno uživanje svoje imovine.

Konferenciji DS u Skupštini Srbije prisustvovalo je i nekoliko građana, koji su, kako su naveli, oštećeni najnovijim poreskim rešenjima za imovinu, među kojima je bila i jedna žena kojoj je porez sa 30.000 dinara povećan na 210.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.