Izvor: Blic, 26.Avg.2016, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DODVORAVANJE Branitelji, kao ključni faktor izbora u Hrvatskoj, pomirljiviji od političara

Branitelji svakako, makar zbog svoje brojnosti, jesu važan faktor u političkom životu Hrvatske, ali nikako i onaj presudni od kojeg zavise rezulatati izbora.

U tome se slažu hrvatski analitičari, koji istovremeno procenjuju da lider SDP-a Zoran Milanović, pokušajima da im se dodovori više gubi nego što dobija.

- Mislim da je Milanovićeva procena pogrešna. Branitelji su ekstremni desničari i njihovi glasovi su za njega nedostižni. Možda će ih privući nekoliko, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali će izgubiti mnogo više tradicionalno socijaledmokratski opredeljenih levičarskih glasača - komentariše za "Blic" predsednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić najnovije radikalne izjave bivšeg hrvatskog premijera upućene Srbiji i BiH.

Pusić: Razočarani levičari

On dodaje da su svoju razočaranost glasači SDP-a već pokazali, kada nisu izašli na predsedničke, a potom ni na lokalne i parlamentarne izbore, upravo zbog pokušaja najpre Ive Josipovića, a potom i Milanovića da se približi ekstremno desnim snagama koje predstavljaju branitelji.

Koliko je pogrešna Milanovićeva procena, Pusić vidi i na osnovu toga što su ekstremni desničari, poput brantelja, smireniji i tolerantniji od levičara Milanovića u pogledu odnosa prema Srbiji. Za razliku od Milanovića koji preti novim blokadama granice i evrointegracija Srbije, branitelji misle da sa Srbijom treba razgovarati.

- Institucije hrvatske države na čelu s predsednicom treba da iniciraju sastanak sa srpskom stranom, a bilo bi dobro da na njemu učestvuju sve zainteresovane strane, odnosno predstavnici braniteljskih udruženja, naši pravnici... Niko ne kaže da za tim stolom s Aleksandrom Vučićem moraju sedeti Klemm i Jukić, ali mislimo da je nužno s drugom stranom uspostaviti komunikaciju u interesu zaštite branitelja - ponovio je juče Josip Klemm, predsednik Udruženja Specijalne policije Republike Hrvatske.

Hedl: Rezervoar glasova

Sličnog je mišljenja o značaju veterana i novinar Drago Hedl, koji ocenjuje da razna braniteljska udruženja, sa oko pola miliona članova svakako predstavljaju veliki rezervoar glasova. Iz njega je, do sada, najviše “zahvatala” HDZ, koja je posle Domovinskog rata uspela da pridobije braniteljska udruženja za sebe.

- Branitelji su skloniji desnoj političkoj opciji, mada se, dakako, ne može govoriti generalno. Ne može se, ipak, reći da ona stranka koju branitelji podrže dobija izbore, ali da su njihovi glasovi zbog brojnosti itekako važni, to je tačno - dodaje Hedl.

On ističe i da je raspoloženje građana prema braniteljskoj populaciji višeslojno, ali i da se iz komentara po internetu može zaključiti da je deo običnih građana nezadovoljan brojnim privilegijama koje branitelji imaju. To se posebno odnosi na one za koje je upitno da li su uopšte učestvovali u Domovinskom ratu, ili su status ostvarili bez osnove.

Branitelji kao beli medvedi

Branitelji u Hrvatskoj su, inače, nešto poput "povlašćenih", jer imaju brojne beneficije. U zavisnosti od toga koliko su vremenski u njemu učestvovali, nezaposleni branitelji imaju pravo na starosnu ili porodičnu penziju, a invalidi rata na invalidsku penziju.

Branitelji, dobrovoljci, vojni invalidi, njihova deca i porodice poginulih branitelja imaju pravo na prednost pri zapošljavanju, ako su nezaposleni i ako ispunjavaju sve uslove konkursa.

Imaju pravo i na lične i porodnične invalidnine, kao i na jednokratnu socijalnu pomoć za najsiromašnije branitelje.

Studenti, deca stradalih branitelja imaju prednost u određivanju smeštaja u studentskim domovina, kao i na stipendije, ali uz određene uslove. Deca stradalih branitelja imaju pravo i na besplatne školske udžbenike i, pod određenim uslovima su oslobođeni plaćanja sudskih i javnobeležničkih taksi.

Učesnici Domivinskog rata, vojni invalidi, porodice zarobljenih, poginulih i nestalih, imaju pravo na stambene kredite, a iznos zavisi od stana ili kuće i od broja članova domaćinstva.

Ministarstvo branitelja dodeljuje i nepovratnu finasijsku pomoć za kupovinu ili izgradnju prve nekretnine, a imaju pravo i na dodelu stana na otplatu.

Linta: Veličaju NDH

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona objašnjava za "Blic" da su branitelji velika društvena snaga, koja ima jako uporište u katoličkoj crkvi.

- Oni zajedno sa katoličkom crkvom i nacionalnim institucijama dele isti stav: da su Srbi agresori i zločinci i da Hrvatska nije ništa kriva, kao i da je vodila oslobodilački i pravedan rat – priča Linta.

On navodi da su stranke u Hrvatskoj, pre svega HDZ i SDP, svesne da ako osvoje vlast, moraju da se dodvoravaju i toj grupi ljudi i dominantnoj matrici po kojoj je NDH sasvim u redu i po kojoj su ustaše borci za slobodu, a partizani zločinci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.