Ču za ujedinjenje Tajvana s Kinom

Izvor: Akter, 04.Maj.2015, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ču za ujedinjenje Tajvana s Kinom

Predsednik Kuomintanga, vladajuće stranke na Tajvanu, Erik Ču podržao je danas u Pekingu eventualno ujedinjenje Tajvana s Kinom u razgovoru s kineskim predsednikom Si Đinpingom o poboljšanju bilateralnih odnosa

Ču, verovatno kandidat za predsedničke izbore naredne godine, takođe je potvrdio želju Tajvana da se pridruži kineskom investicionom projektu u Aziji pod pokroviteljstvom kineske Investicione banke.

Tajvan i Kina su se razdvojili tokom građanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << rata 1949. godine, kada su nacionalističke snage bile poražene od komunista Mao Cedunga i članovi Kuomintanga pobegli na to ostrvo.

Kina smatra da je Tajvan deo njene teritorije i nije odustao od ponovnog ujedinjenja. Odnosi su ipak poboljšani od 2008. godine kada je predsednik Tajvana postao Ma Jing-đeu. On je ponovo izabran 2012. godine i nastoji da uspostavi dobre odnose s Kinom.

Uprkos bliskim ekonomskim vezama, mogućnost ponovnog ujedinjenja Tajvana i Kine sve je nepopularnija kod mlađih tajvanskih birača pred predsedničke izbore zakazane za narednu godinu.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.