Crna Gora potpisuje ugovor sa Islamskom zajednicom

Izvor: Blic, 29.Jan.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora potpisuje ugovor sa Islamskom zajednicom

Crnogorski premijer Igor Lukšić i reis islamske zajednice Rifat Fejzić potpisaće sutra ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Iz crnogorske vlade je najavljeno da će Lukšić u utorak takav ugovor potpisati sa predsednikom jevrejske zajednice Crne Gore Jašom Alfandarijem. Lukšić je u junu prošle godine potpisao u Vatikanu temeljni ugovor Crne Gore i Svete stolice, kojim se reguliše odnos te zemlje sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Katoličkom crkvom.

Taj ugovor je, kako je tada saopšteno, predstavljao kontinuitet odnosa Crne Gore sa Svetom stolicom, s obzirom na na konkordat koji je 1886. godine potpisala knjaževina Crne Gore sa Vatikanom, a kojim je regulisan status Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori.

Konkordat s kraja 19. veka koji je potpisala Crna Gora, prvi je akt te vrste koji je prihvatila jedna većinski pravoslavna zemlja.

Lukšić je ranije kazao da nije optimista po pitanju brzog postizanja sporazuma sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), kojim bi Crna Gora i SPC trebalo da urede međusobne odnose.

On je naveo da postoje okolnosti koje budući sporazum sa SPC čine bitno drugačijim od onog koji je Vlada Crne Gore potpisala sa Katoličkom crkvom.

Lukšić smatra da ne treba izbegavati traženje rešenja koje će objediniti pravoslavne vernike u Crnoj Gori pod neutralnim nazivom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CG: Vlada i IZ potpisuju ugovor

Izvor: B92, 30.Jan.2012, 01:35

Podgorica -- Crnogorski premijer Igor Lukšić i reis islamske zajednice Rifat Fejzić potpisaće ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između vlade i ove zajednice...Iz crnogorske vlade je najavljeno i da će Lukšić u utorak takav ugovor potpisati sa predsednikom jevrejske zajednice...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.