Čovek koji je sačuvao Muzej Batinske bitke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2017, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek koji je sačuvao Muzej Batinske bitke

Zahvaljujući zalaganju Zlatka Kulteše, Muzej Batinske bitke koji je zatvoren od početka 90-ih godina nije zarastao u korov i šipražje i nije u potpunosti propao.

Kaže, kada je pre 11 godina prvi put došao, muzej se jedva video od korova i divljeg rastinja. To nisu zaslužili oni koji su poginuli u Batinskoj bici, kaže Kutleša.

"Ovde je poginula mladost Vojvodine, najmlađi je imao samo 17 godina, a najstariji poginuli partizanski borac 25 godine. Osim pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << partizanske vojske poginuo je veliki broj vojnika Crvene armije", kaže Kutleša.

Urediti i održavati kompleks Muzeja Batinske bitke ne može sam, pa je dragocena pomoć pojedinaca, bezdanskih udruženja i preduzetnika.

"Najviše je urađeno na krčenju i uređenju prostora oko muzeja. Pomogla su i somborska komunalna preduzeća. Vlasnik je Grad Sombor i za sve što smo radili morali smo tražiti odobrenje od njih", kaže Kulteša.

Slika napuštenog muzeja uskoro bi mogla biti drugačija jer je iz stalne budžetske rezerve pokrajinskog budžeta za Muzej Batinske bitke izdvojeno 11, 6 miliona dinara.

Bezdanska udruženja zalažu se da osim muzejske postavke Batinske bitke ovaj kompleks na obali Dunava bude i u funkciji turističke ponude, ali o tome odlučuje vlasnik, a to je Grad Sombor.

Ugovor o korišćenju sredstava iz pokrajinskog budžeta biće potpisan naredne nedelje i tada će biti i definisano za koje radove će novac biti utrošen.

Pokrajinska vlada je prošle sedmice, na inicijativu predsednika Igora Mirovića, donela rešenje o upotrebi sredstava sa tekuće budžetske rezerve u iznosu od 11,6 miliona dinara, radi obezbeđivanja finansijske podrške Gradu Somboru za revitalizaciju objekta Muzeja Batinske bitke.

Batinska bitka vođena je od 11. do 19. novembra 1944. godine i u njoj je poginulo oko 2.000 pripadnika NOV i Crvene armije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.