Čekajući dogovor o izborima

Izvor: B92, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući dogovor o izborima

Kada će listići u kutiju?

Beograd -- Konsultacije lidera stranaka vladajuće koalicije o izborima danas verovatno neće biti osržane, već se čeka sednica Ustavnog odbora.

Sastanku prethodi zahtev DSS-a za hitnu sednicu Odbora za ustavna pitanja, koji bi protumačio da li predsedničke izbore treba raspisati ili održati do kraja godine, kao i stav DS-a da nema potrebe za sednicom Odbora. U međuvremenu, predsednik Skupštine Oliver Dulić apelovao je na političke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranke da zajedno stvore uslove za nesmetani rad Skupštine, ali sednicu Odbora za sada nije zakazao.

Odbor treba da razreši dilemu kada treba raspisati izbore. Večeras su predstavnici DSS-a ponovo uputili poziv Duliću zakaže za sutra sednicu parlamentarnog Odbora za ustavna pitanja.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije-Nove Srbije Miloš Aligrudić rekao je da je Dulić "bez osnova došao do zaključka da bilo koja poslanička grupa vladajuće koalicije ometa rad parlamenta".

U pismu je navedeno, preneo je Aligrudić novinarima u Skupštini Srbije, da je jedino legitimno telo za tumačenje normi Ustavnog zakona Skupština Srbije, odnosno njeni nadležni odbori.

"Jedino na taj način možemo doći do stava koji nas sve zajedno politički obavezuje i definitivno otklanja svaku prepreku za funkcionisanje parlamenta", ocenio je Aligrudić.

On je rekao i da je Odbor za ustavna pitanja sazivan i povodom manje važnih stvari, kao što je bilo pitanje izbora gradonačelnika Beograda, istakavši da je "ovo kudikamo značajnije pitanje".

"Ne mogu unapred da govorim o zaključku Odbora, ali zaključak će sam po sebi nametati određena rešenja i doprineće da se rad parlamenta otkoči, a sve drugo je zamena teze", rekao je Aligrudić, dodajući da je zahtev za zakazivanje Ustavnog odbora opravdan i vrlo važan.

Rat saopštenjima

Tako je niz sastanaka lidera vladajuće koalicije, od pomirljivih tonova pre tri dana, preko zaoštravanja odnosa, danas prerastao u rat saopštenjima i izjavama.

Prvo je predsednik DSS-a Vojislav Koštunica zatražio da zaseda Ustavni odbor Skupštine Srbije i da svoje tumačenje o raspisivanju predsedničkih izbora, na šta se oglasio pravni tim predsednika Republike i indirektno svojim koalicionim partnerima saopštio da je Ustavni zakon sasvim jasan.

Stručni tim Borisa Tadića zaključio je da predsednički izbori moraju biti raspisani najkasnije do 31. decembra, a da njihovo održavanje nije uslovljeno usvajanjem novih izbornih zakona.

I Tadić i Koštunica juče su preneli da pri raspisivanju izbora moraju biti poštovani Ustav i Ustavni zakon Srbije. U međuvremenu, predsednik Skupštine Oliver Dulić apelovao je na političke stranke da zajedno stvore uslove za nesmetani dalji rad parlamenta.

Kako tvrde izvori B92, rešenje nastalih problema prepušteno je, ipak, liderima triju stranaka koalicije, koji bi trebalo da se sastanu danas.

Stručni tim predsednika Srbije tvrdi da je neispravno i potpuno suprotno Ustavu tumačenje prema kojem je izbore moguće raspisati jedino ukoliko su usvojeni zakoni o predsedniku Republike, odbrani i Vojsci, spoljnim poslovima i službama bezbednosti.

"Kako nijedan od ovih zakona nije usvojen, jedina alternativa koja je u skladu sa Ustavom i Ustavnim zakonom je da izbori budu raspisani do 31. decembra", navedeno je u stručnom tumačenju Tadićevog kabineta.

Njegovi pravnici zaključili su da predsednički izbori mogu da budu održani i prema važećem Zakonu o izboru predsednika Republike, što je, smatraju, u skladu sa Ustavom i Ustavnim zakonom.

DSS se sa Tadićevim pravnim timom slaže samo u tumačenju da izbori treba da budu raspisani do kraja godine. Oni insistiraju na usvajanju svih akata koje Ustavni zakon izričito pominje pre nego što bi bili održani izbori.

DSS traži da zaseda Odbor za Ustavna pitanja jer to telo, u nedostatku Ustavnog suda, može da da tumačenje da li predsedničke izbore treba raspisati ili održati do kraja godine.

Za sada bez sednice Odbora

Oliver Dulić (FoNet)

Predsednik parlamenta Oliver Dulić, koji je i predsednik Odbora za ustavna pitanja, još nije odgovorio na zahtev DSS-a da zakaže sednicu.

Iz njegovog kabineta stiglo je saopštenje u kojem Oliver Dulić apeluje na sve poslaničke grupe da zajedno stvore uslove za nesmetani dalji rad parlamenta.

"Neophodno je da se što pre pristupi danu za glasanje u kome bi se poslanici izjasnili o zakonskim predlozima razmatranim tokom prethodnih mesec dana", naveo je Dulić.

On je još jednom pozvao Vladu Srbije da u što kraćem roku dostavi parlamentu zakone koji su predviđeni Ustavnim zakonom. O zakazivanju sednice Odbora u saopštenju, međutim, nije bilo ni reči.

Međutim, Odbor bi mogao da se sastane i na zahtev trećine članova, što znači da bi DSS-u trebala pomoć još neke stranke, na primer radikala, za zakazivanje sednice.

Funkcioner SRS-a Aleksandar Vučić navodi da će poslanici njegove stranke učestvovati na sednici Ustavnog odbora ukoliko bude zakazana, ali da ne žele da se mešaju u sukob u vladajućoj koaliciji.

"Nama ne pada na pamet da ulazimo u tu vrstu režimske zamke da se mi, tobože, opredeljujemo za jedne ili za druge", kaže on.

"Šta mi da budemo? Rođaci sa sela, koji ćemo jednoj ili drugoj političkoj stranci da služimo da ispunjavamo njihove naloge i da budemo potrčko bilo čiji", pita se on.

"Pa, nismo mi ničiji potrčko, mi vodimo svoju politiku i politiku u interesu građana Srbije", rekao je Vučić.

Dva stava predstavnika Vlade

Nakon današnje sednice Vlade, potpredsednik Božidar Đelić izjavio je da vlada danas nije raspravljala o raspisivanju predsedničkih, pokrajinskih i lokalnih izbora.

On je rekao da razgovori o tom pitanje traju unutar vladajuće koalicije.

Na pitanje da li se razgovoralo o zakonima čije usvajanje propisuje Ustavni zakon, a koji još nisu usvojeni, Đelić iz DS-a je rekao da se na njima radi, ali da nisu neophodni za raspisivanje predsedničkih izbora.

A ministar za trgovinu i usluge Predrag Bubalo rekao je da će Vlada ispuniti sve svoje obaveze i da će svi potrebni zakoni biti usvojeni na vreme.

"Doslovno legalističko tumačenje je da zakoni moraju biti usvojeni i to će biti urađeno" rekao je Bubalo iz DSS-a.

Da li su zakoni uslov za izbore?

Slobodan Vučetić (FoNet)

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić ocenio je danas da je donošenje i stupanje na snagu zakona navedenih u Ustavnom zakonu preduslov za raspisivanje predsedničkih, pokrajinskih i lokalnih izbora jer se njima definiše položaj i izbor tih organa.

"Nema nikakve sumnje da su dikcija, formulacija i jezičko-logičko tumačenje člana 3. Ustavnog zakona takvi da se podrazumeva stupanje na snagu svih navedenih propisa pre raspisivanja izbora", rekao je Vučetić.

"Nema nikakvog spora da je krajnji rok 31. decembar, ali to je krajnji rok za raspisivanje izbora, ne i za održavanje. Za održavanje izbora važe rokovi iz izbornih zakona", kaže on.

On je rekao da, ako iz političkih razloga ima potrebe da se i formalno tumači šta je zakonodavac hteo da kaže tim članom Ustavnog zakona, to može da uradi Odbor za ustavna pitanja ili Zakonodavni odbor Skupštine Srbije tako što će dati autentično tumačenje.

Međutim, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Union Vesna Rakić Vodinelić ocenila je danas da nije neophodno doneti zakone navedene u Ustavnom zakonu da bi se održali izbori, odnosno da se izbori mogu održati po važećim zakonima.

"Na snazi su još uvek i nisu prestali da važe, na osnovu novog Ustava, zakon o izboru predsednika republike, zakon o parlamentarnim izborima i lokalnim izborima. Ako ne budu zamenjeni drugim, do rokova propisanih Ustavnim zakonom, mogu se primenjivati i na osnovu njih se mogu održati izbori", rekla je agenciji Beta Rakić Vodinelić.

Ona je rekla da se izbori mogu održati po važećim zakonima jer se po bitnim stvarima novi Ustav ne razlikuje u izbornoj materiji od ranijeg.

"Isto telo koje je biralo predsednika ranije, treba da ga bira i sad, isto telo koje je biralo odbornike lokalne skupštine, treba da bira i dalje i Ustav i dalje predviđa proporcijalni sistem za izbor predstavnika u parlamentu", rekla je ona.

Rakić Vodinelić je ocenila da je debata u javnosti, koja je otvorena povodom ovog pitanja, otvorena "ne iz pravnih već iz političkih razloga" i dodala da, iako imamo novi Ustav, to ne znači da se zakoni ne primenjuju.

Spekulacije

Miloš Aligrudić (Beta)

Zaoštravanja odnosa između DS-a i DSS-a rezultiralo je spekulacijama da, dok ne bude postignut konačan dogovor o datumu raspisivanja i održavanja izbora, poslanici stranke Vojislava Koštunice neće učestvovati u parlamentarnoj većini.

Šef poslanika DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je za B92 da ta informacija nije tačna.

Upitan da li će poslanici DSS-a odbiti da glasaju za 32 tačke dnevnog reda, on je odgovorio da nije rekao da DSS neće glasati za 32 tačke na toj sednici niti da neće biti glasanja.

"To jednostavno nije tačno, ali mi smatramo da je preduslov za to glasanje jasno određivanje po pitanju nekih nedoumica. Mislimo da je u ovom trenutku rad Skupštine, rad Odbora za ustavna pitanja taj preduslov i ne bih rekao da je nešto drugo taj preduslov. Svakako bi bilo dobro, ja se nadam tome, da će sporazum o izborima niti postignut", kaže on.

Orlović: Kandidat glavno pitanje

Politikolog Slaviša Orlović veruje da su pregovori koalicionih partnera o raspisivanju izbora ušli u završnu fazu. Gostujući u Poligrafu, Orlović je ocenio da je nekoliko pitanja otvoreno u tim pregovorima.

Jedno je rasprava koja se u javnosti vodi oko primene Ustavnog zakona i to, kako kaže Orlović, u situaciji kad Srbija nema Ustavni sud. Drugo, važnije pitanje koje opterećuje razgovore koalicionih partnera je čisto političko.

"To je konsenzus oko možda najspornijeg pitanja, a to je da li će vladajuća koalicija imati jednog i zajedničkog predsedničkog kandidata", kaže on.

"Mislim da je u ovom momentu pitanje koje opterećuje vladajuću koaliciju više da li će, između ostalog DSS, kao što je eksplicitno G17 plus podržao Borisa Tadića kao predsedničkog kandidata kad god budu predsednički izbori, nego tajming i dinamika izbora, koja je manje-više utvrđena zakonom", rekao je Orlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.