Čanak: Važnije ko je pravi evropejac, ne ko je prava opozicija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2017, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Važnije ko je pravi evropejac, ne ko je prava opozicija

Predsednik LSV Nenad Čanak, koji će se kao predsednik skupštinskog odbora za evropske integracije sastati sa Dejvidom Mekalisterom, kaže da mu je važno da izvestilac EP dobije tačnu i jasnu sliku o Srbiji, a na podele u javnosti ko je prava, a ko lažna opozicija u Srbiji odgovara da mu je lično važnije ko je pravi "evropejac".

"Meni je važnije da Mekalister, ne samo naš gost, nego i naš partner na poslu evropskih integracija, dobije tačnu i jasnu sliku o stanju u zemlji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja ima i hiljadu mana, ali valjda ima i nešto što nije mana", rekao je Čanak na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li se sa njim sastaje kao predstavnik opozicije ili kao predsednik odbora, Čanak je odgovorio da nikada nije tako postavljao stvari i da je protokol koji je organizovao sastanak njega i Mekalistera tražio sastanak sa njim kao predsednikom skupštinskog odbora.

"Bilo bi dosta čudnovato da se sada ja podelim i da budem u obe funkcije, pa sam ovde u funkciji predsednika odbora, a negde drugde sam u funkciji nekoga ko je u opoziciji. Mislim da bi to bilo čudnovato i mislim da se to nikada do sada nije događalo", odgovorio je Čanak.

Posle Miloševića više nema mesta za podelu na pravu i lažnu opoziciju

Medijska buka oko toga ko će doći na sastanak sa Mekalisterom, a ko neće i šta to uopšte znači je za predsednika LSV "bura u čaši vode".

"Video sam da je predstavnik organizacije Dveri dao saopštenje ko je prava, a ko je lažna opozicija, gde imam čast da, po mišljenju Dveri, nisam prava opozicija. Meni je lično daleko važnije ko je pravi evropejac, nego ko je prava opozicija, zato što ta priča o pravoj opoziciji ima smisla do kraja režima Slobodana Miloševića, jer posle toga jednostavno nije više bilo prostora za takve podele", naveo je Čanak.

On je ponovio da ne razume "izmišljanje" novih podela i "jalovih" priča, kojima se, kaže, prikriva bezidejnost.

"Znam da će ovo zazvučati kao da nisam dovoljno opozicija, jer nisam rekao 'Vučiću pederu', ali ako treba, ja mogu dati svoj doprinos opozicionom radu i na taj način", zaključio je Čanak.

LSV za izmene zakona, otežati strancima kupovinu zemlje

Govoreći o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Čanak kaže da će njegova stranka vrlo verovatno glasati za, ali poručuje da će se njegova stranka boriti da takvi uslovi budu i za državljane Rusije, arapskih zemalja...

Podsetivši da je LSV još 2015. inicirala referendum u nameri da spreči prodaju zemlje strancima, Čanak napominje da će ograničavanje kupovine zemljišta strancima donekle značiti izmene SSP-a, kojim je bilo predviđeno da od 1. septembra prodaja zemljišta u Srbiji bude potpuno liberalizovana za građane EU.

Zato je na konferenciji za novinare i rekao da bi bilo važno da izmene budu usvojene do 1. septembra, ali i primetio da bi time bio rešen tek deo problema, poručivši da će LSV dalje da insistira na izmenama kojima bi i građani Rusije ili arapskih zemlja bili u istoj poziciji kao i oni iz zemalja EU.

"To je nešto što se mora ispraviti. Preduzeća koja se osnivaju ovde stranim kapitalom su preduzeća upisana u registar Republike Srbije, vrlo bi bilo komplikovano ulaziti u vlasničku strukturu", primetio je Čanak.

Ocenivši da su predložene izmene same po sebi veliki pomak napred, Čanak je rekao da će ih LSV zbog toga podržati, uz pokušaj da se zakon ispravi amandmanima.

"U zavisnosti od konačnog teksta će zavisiti i naša odluka, ali ovog trenutka velika je verovatnoća da ćemo glasati za njega", naveo je.

Lider LSV je uveren da će upravo izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu biti jedna od tema razgovora s Mekalisterom, s kojim će se sastati kao predsednik Odbora za evropske integracije.

Kaže da će Mekalistera podsetiti da taj model primenjuje i Slovačka, te da Srbija usvajanjem izmena ne pravi presedan.

Čanak je ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića pozvao da što pre ponudi rešenje za saniranje posledica suše, uz predlog da poljoprivrednici koju su pretrpeli štetu budu oslobođenji plaćanja dela poreza.

"Vlada bi time mogla da pomogne da se poljoprivrednici izvuku iz ove situacije. Ne očekujem bog zna koliko, ali se nešto mora uraditi. Ovo je alarm da se više vodi računa o zalivnim sistemima", poručio je Čanak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čanak: Važnije ko je pravi evropejac, ne ko je prava opozicija

Izvor: RTS, 22.Avg.2017

Predsednik LSV Nenad Čanak, koji će se kao predsednik skupštinskog odbora za evropske integracije sastati sa Dejvidom Makalisterom kaže da mu je važno da izvestilac EP dobije tačnu i jasnu sliku o Srbiji. Na podele u javnosti ko je prava, a ko lažna opozicija u Srbiji odgovara da mu je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.