Izvor: Blic, 28.Sep.2016, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Ne želim više nikada da oganizujem antiratne demonstracije

- Užasava me činjenica da je prošlo 25 godina od naših demonstracija, da se od tada desilo pet ratova u kojima Srbija nije učestvovala, ali je svaki izgubila. Pre 25 godina su nas zvali izdajnicima, a i danas nas tako zovu - naveo je Čanak.

Po njegovim rečima samo onaj ko se uopšte ne seća one atmosfere, može da poredi današnja vremena s tim vremenima.

- Ono je bio monstruozni pokret državnog aparata koji vodi u rat, u uništenje. To je bila jedna ogromna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mašinerija koja je mlela sve pred sobom. Ono je bio udruženi zločinački poduhvat, a ovo danas su prskalice koje ni izbliza ne liče na to, iako možda mogu nešto da potpale - kazao je Čanak.

Predsednik Gradskog odbora LSV Aleksandar Kravić rekao je da LSV bila prva koja je upozoravala da Miloševićeva politika vodi u rat, dok je 90 odsto opozicije takođe bio za ratnu politiku, pa su čak stvarali i svoje takozvane garde.

Jedan od osnivača LSV Vladimir Kranjčević podsetio je da je nakon antiratnih demonstracija 1991. i 1992. godine Nenad Čanak bio uhapšen i prisilno odveden na front.

Pre četvrt veka, od 18 do 23. septembra 1991. godine, Liga socijaldemokrata Vojvodine je održala prve antiratne demonstracije ispred Skupštine AP Vojvodine, sa šetnjom do Komande garnizona, nakon čega su privedeni Nenad Čanak i Vladimir Kranjčević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.