CEAS: Lokalne samouprave da se ograde od izjave Muslijua

Izvor: Blic, 21.Apr.2017, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CEAS: Lokalne samouprave da se ograde od izjave Muslijua

Centar za evroatlantske studije (CEAS) pozvao je danas predstavnike lokalnih samouprava u Preševu, Medveđi i Bujanovcu da se hitno ograde od izjave predsednika Skupštine opštine Bujanovac Jonuza Muslijua o ujedinjenju Albanije sa južnim delovima Srbije, jer takve poruke, kako se ističe, ugrožavaju odnose srpske i albanske zajednice u Srbiji.

CEAS smatra da Musliju, kao nosilac javne funkcije u Srbiji, treba da snosi, u najmanju ruku, političku i društvenu odgovornost. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Ta organizacija pozvala je i sve društvene aktere u Srbiji da se suprotstave, kako se navodi, daljoj politizaciji etničkih grupa i naglasila da je vreme da se razmotri svrsishodnost nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

CEAS je upozorio i zapadnu međunarodnu zajednicu da pomogne u regionu da se prevaziđu "ustavni i ostali institucionalni aranžmani koji forsiraju politizaciju etniciteta", jer time, kako se navodi, dodatno usporavaju zemlje regiona u međusobnoj saradnji i trans-atlantskim integracijama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.