Izvor: Danas, 06.Mar.2015, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brzopletost ili skrivanje važnog pitanja

Beograd - Aleksandar Radić, vojni analitičar, osvrćući se na delove intervjua predsednice DSS Sande Rašković Ivić datog dnevnom listu Danas 3. marta, i ranije saopštenja DSS koji se odnose na saradnju Srbije i UAE u proizvodnji raketnog sistema "alas", pokazao je nedopustivu brzopletost ili lošu nameru.

DSS preporučuje Aleksandru Radiću da se u narednim prilikama upozna sa sadržinom tekstova i saopštenja koje ima nameru da komentariše, što je ovoga puta očigledno >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << propustio da učini. Tako mu se neće ponoviti greška da kritikuje stavove koji nisu izrečeni, oslonivši se samo na urednički naslov, navodi se u saopštenju. Naime, ni DSS u svom saopštenju ni predsednica stranke u svom intervjuu Danasu nisu tvrdili da Srbija preko Ujedinjenih Arapskih Emirata prodaje Ukrajini raketne sisteme "alas", već se radilo o upitanosti i utemeljenoj sumnji da do toga može da dođe.

DSS je iznela nekoliko lako proverljivih činjenica, i to: da su ukrajinski predsednik Petro Porošenko i prestolonaslednik Muhamed bin Zajed al Nahjan dogovorili isporuku oružja UAE Ukrajini i da se to ostvarilo tokom sajma naoružanja IDEKS 2015 u Abu Dabiju, da je sajam posetio i srpski ministar odbrane Bratislav Gašić i da su saradnju u proizvodnji raketnog sistema "alas" Srbija i UAE dogovorile 2013. Na osnovu ovih činjenica, DSS je naveo "da će se saznati da li će raketni sistemi biti prodati Ukrajini i okrenuti ka Rusiji".

DSS je sigurna da postoji interes javnosti da zna da li će zajednički proizvedene raketne sisteme UAE imati pravo da reeksportuju Ukrajini i po Bliskom istoku. Da li se Srbija, kao vojno neutralna država, ugovorom osigurala da njeno naoružanje neće da bude distribuirano državama koje su u konfliktu? Vlada je dužna da odgovori na ovo pitanje, jer je poznato da je za UAE, četvrtog najvećeg uvoznika oružja u svetu, reizvoz ustaljena praksa. Tako je deo naoružanja uvezen iz Švajcarske završio kod pobunjenika u Siriji.

Inače, DSS je ovu temu otvorio u okviru teksta u kome se postavlja pitanje čiji se geostrateški i ekonomski interesi ostvaruju finansijsko-političkom povezanošću predsednika srpske vlade i Tonija Blera, Muhameda Dahlana - više nego kontroverznog izgnanog Palestinca, "brata" šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, kome je Dahlan savetnik, i Mila Đukanovića, ne manje čvrsto poslovno združenog sa oba Muhameda, navodi se u reagovanju DSS dostavljenom redakciji Danasa.

Šta kad oružje bude proizvedeno

Aleksandar Radić, umesto da se pozabavi temom, iz brzopletosti ili loše namere, pribegao je neozbiljnom komentarisanju, istakavši da je besmisleno govoriti da Srbija prodaje ono što još ne postoji, što nije proizvedeno. Sasvim tačno. A kada bude proizvedeno, gde će da završi, navodi DSS.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.