Korbinu izglasano nepoverenje, on ne da ostavku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2016, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korbinu izglasano nepoverenje, on ne da ostavku

Lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da neće podneti ostavku na funkciju predsednika stranke, iako su mu poslanici te stranke izglasali nepoverenje kao vođi stranke.

"Ja sam lider naše partije koji je demokratski izabran zarad nove vrste politike uz 60 odsto glasova laburističkih poslanika i pristalica i ja ih neću izdati podnošenjem ostavke. Današnje glasanje poslanika nema nikakav ustavni legitimitet", naveo u saopštenju Korbin, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preneo Rojters.

Agencija navodi da je prethodno Laburistička partija objavila da su poslanici Laburističke stranke izglasali nepoverenje Korbinu nakon britanskog glasa za napuštanje EU, a da su mnogi podržali izglasavanje nepoverenja pošto smatraju da Korbin nije vodio dovoljno jaku kampanju koja bi Veliku Britaniju zadržala u Uniji.

Rojters, takođe, navodi da ovi poslanici veruju da Korbin ne bi mogao da stranku vodi do pobede na narednim izborima.

Navodi se da ovo glasanje nema formalne posledice i ne može automatski da pokrene novi izbor za predsednika laburista.

Pročitajte još:

EP: Britanci, idite što pre

Lideri EU o životnim brigama građana i Bregzitu

Peticija o referendumu danas pre parlamentom?

Oko 40 članova Korbinovog unutrašnje kruga podnelo je ostavke na svoje položaje u "vladi u senci". Pobunjenici se nadaju da će ga današnje glasanje o nepoverenju naterati da podnese ostavku.

Jedna od najbližih Korbinovih saveznica priznala je danas da bi on mogao da izgubi glasanje o poverenju koje traže brojni poslanici njegove stranke posle britanskog glasanja da izađe iz EU.

Korbin odbija da podlegne pritiscima i rekao je da će se ponovo kandidovati za lidera stranke u slučaju novih stranačkih izbora.

On kaže da ima podršku baze. Gotovo 10.000 njegovih pristalica sinoć je demonstriralo ispred parlamenta i mogli bi na kraju da spasu njegov politički život.

Da bi bio prihvaćen zahtev za izglasavanje nepoverenja treba da ima podršku samo 20 odsto poslanika, što izgleda da ima s obzirom na broj poslanika koji su objavili da napuštaju Korbinovu "vladu u senci" u parlamentu.

Međutim tu odluku zatim treba da odobre svi članovi Laburističke stranke kod kojih je on i dalje vrlo popularan.

Članovi stranke su tražili od Korbina sinoć da učini časnu stvar i da skrati lošu atmosferu u stranci.

Novinari koji su čekali ispred prostorija laburista u parlamentu gledali su kako jedan za drugim izlaze poslanici u suzama i govore o "krvoproliću" i "tragediji".

Zbog haosa u laburističkoj stranci skoro je zaboravljeno da je vladajuća konzervativna stranka takođe ušla u jednu od najvećih kriza u svojoj i storiji. Premijer Dejvid Kameron objavio je da podnosi ostavku posle odluke Britanaca da napuste EU na referendumu, opcija protiv koje je on bio.

Njegov saveznik, ministar finansija Džordž Ozborn je rekao danas da se neće kandidovati za njegovog naslednika, što nije iznenađenje.

Kameron i Ozborn bili su među glavnim zagovaračima ostanka Britanije u EU i smatraju da neko drugi treba da bude premijer koji će s Briselom pregovarati o uslovima razdruživanja zemlje od Unije. Novi vođa torijevaca treba da bude izabran najkasnije do 2. septembra, objavila je juče konzervativna stranka. Svi pogled uprti su u Borisa Džonsona, vođe bloka koji se zalagao za izlazak Britanije iz Unije. Međutim list Tajms je danas pomenuo drugog favorita, ministarku unutrašnjih poslova Terezu Mej, oslanjajući se na anketu instituta Jugov (YouGov).

238

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.