Bramerc: Karla del Ponte uništila dokaze o žutoj kući

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2012, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Karla del Ponte uništila dokaze o "žutoj kući"

BEOGRAD -

Bitni dokazi o vađenju organa kosovskih Srba u "žutoj kući" uništeni su u vreme bivše tužiteljke Karle del Ponte i uz odobrenje njenog tužilaštva, tvrde u kancelariji haškog tužioca Serža Bramerca iz koje je listu Pres stiglo objašnjenje.

Del Ponteova je u današnjem Nedeljniku, dodatku lista Pres, prethodno izjavila da su NATO i Unmik sprečili istragu o vađenju organa kosovskih Srba u "žutoj kući" i da zna ko je doneo odluku da se u Tribunalu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << unište dokazi o tim monstruoznim zločinima, jer je, kako kaže, bila u stalnom kontaktu sa svojim naslednikom Bramercom, ali nije želela da otkrije identitet nalogodavca jer to "nije fer".

Ona je rekla da postoji manjak političke volje da se slučaj "Žuta kuća" do kraja ispita i rasvetli.

Na primedbu da je još 2004. u rukama imala Unmikov poverljiv izveštaj o zločinima u "žutoj kući", ali da nije podigla optužnicu do kraja te godine kada je za to istekao rok u Haškom sudu, Del Ponteova je uzvratila da nije bila u mogućnosti da vodi istragu zbog mnogobrojnih prepreka.

"NATO i Unmik nisu nam dozvoljavali pristup važnim dokumentima, a Albanija nam nije dala da uđemo na njenu teritoriju i ispitamo grobove. Bilo je tu još nekih stvari..." kazala je Del Ponte, koja je bila tužilac Tribunala od 1999. do 31. decembra 2007.

Upitana zašto su onda po nalogu tužilaštva 2005. u Haškom sudu uništeni dotad prikupljeni dokazi o zločinima iz "žute kuće", ona je odgovorila da je uništenje dokaza bila velika greška.

"To je učinjeno bez konsultacija sa mnom, čak i bez razgovora sa mnom na tu temu. Bila sam veoma iznenađena kada sam iz medija saznala da su dokazi uništeni. Ali, naravno da se ne osećam odgovornom za to, jer nisam imala ovlašćenja da vodim istragu.

U objašnjenju iz Bramercove kancelarije, navedeno je,pak, da je tužilac Bramerc već rekao da su neki predmeti uništeni još 2005, kada je tužilac bila Del Ponteova i uz njeno znanje i da su odluku doneli tadašnji članovi rukovodstva tužilaštva.

"Tužilac Bramerc se slaže da to nije bila dobra odluka. Međutim, ne možemo javno govoriti o internoj proceduri donošenja odluka u tužilaštvu", rečeno je Presu u kancelariji tužioca Bramerca.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je da je neposredno po dobijanju informacije da su u Tribunalu uništeni dokazi o "žutoj kući" postavio pitanje haškim istražiteljima zašto je to učinjeno.

"Dobili smo odgovor da su ti materijali zajedno sa materijalima iz Srebrenice uništeni u okviru redovnog postupka", rekao je Vukčević Presu.

Odgovarajući na optužbe Del Ponteove, portparol UNMIK-a Olivije Salgado rekao je Presu da je UNMIK u potpunosti sarađivao u svakom trenutku sa Haškim tribunalom i podneo sve dokaze i informacije na raspolaganje tom sudu.

"Tribunal ima slobodu da istraži sva pitanja iz svoje nadležnosti. Nema razloga da verujemo da je bilo koji zvaničnik Unmika zaustavio bilo koju istragu", rekao je Salgado.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bramerc: Del Ponteova je uništila dokaze

Izvor: TvojPortal.com, 02.Feb.2012

/vesti online/ Na otkriće bivše haške tužiteljke Karle del Ponte u "Pres Nedeljniku" da su NATO i Unmik sprečili istragu o trgovini organima na Kosovu, iz kancelarije sadašnjeg tužioca Serža Bramerca stigla je kontraoptužba.. . Ona je - nisam ja: Neki predmeti su uništeni još 2005. godine,...

Nastavak na TvojPortal.com...

Bramerc: Karla del Ponte uništila dokaze o žutoj kući

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Feb.2012

BEOGRAD - Bitni dokazi o vađenju organa kosovskih Srba u "žutoj kući" uništeni su u vrijeme bivše tužiteljke Karle del Ponte i uz odobrenje njenog tužilaštva, tvrde u kancelariji haškog tužioca Serža Bramerca iz koje je listu "Pres" stiglo objašnjenje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Karla del Ponte uništila dokaze

Izvor: Šumadija Press, 02.Feb.2012

Bitni dokazi o vađenju organa kosovskih Srba u "žutoj kući" uništeni su u vreme bivše tužiteljke Karle del Ponte.

Nastavak na Šumadija Press...

"Bramerc zna ko je uništio dokaze"

Izvor: B92, 03.Feb.2012, 00:30

Beograd -- Bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte odbacuje optužbe svog naslednika Serža Bramerca da je odgovorna za uništavanje dokaza u slučaju "Žuta kuća"...Del Ponteova je za Press ponovila da zna ko je uništio dokaze u trgovini ljudskim organima kosovskih Srba, ali da ona nije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.