Bogdanović: Izbori na Kosovu regularni

Izvor: Blic, 01.Maj.2012, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Izbori na Kosovu regularni

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je dogovor sa predstavnicima OEBS o organizovanju izbora na Kosovu omogućio punu regularnost izbornog procesa.

Bogdanović je za Radio Kontakt plus iz Mitrovice rekao da je dogovorom sa OEBS omogućeno da gradjani na Kosovu glasaju na izborima 6. maja.

Smanjenje broja biračkih mesta ne bi trebalo da zbunuje kosovske Srbe jer su mnoga biračka mesta spojena isključivo iz bezbednosnih razloga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je ministar.

Broj biračkih mesta je sa 287 smanjen na 90, na ukupno 28 lokacija.

Glasovi sa Kosova trebalo bi da se broje izvan Kosova, u Raškoj. Opozicione stranke protestovale su zbog te odluke i navele da zahtevi OEBS dovode u pitanje regularnost izbora u Pokrajini.

"Sporazum sa OEBS nam daje šansu da izbore sprovedemo u miru, i poštovanje ovog dogovora je od suštinske važnosti kako bi izbori u Pokrajini protekli bezbedno. Mislim da je najvažnije to što će se glasati na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanović.

Ministar je ne očekuje incidente narednih dana i tokom izbora, naročito zato što je Kfor pojačao prisustvo u Pokrajini.

Bogdanović je kazao da Srbi ne smeju da nasedaju na bilo koji vid provokacija.

Ministar je ponovio da je održavanje lokalnih izbora u dve opštine na severu Kosova (Zvečan i Zubin Potok) kršenje Rezolucije 1244 SB UN i da Srbija "ne stoji iza" organizovanja tih izbora.

"Više sam nego siguran da bilo ko da dodje na vlast nakon održavanja izbora, ne može prihvatiti rezultate lokalnih izbora u dve opštine na severu Kosova, tim pre jer u tom procesu ne učestvuju dve najjače partije", rekao je Bogdanović.

Povezane vesti: Bogdanović: OEBS da pomogne u održavanju izbora na Kosovu Bogdanović: Najverovatnije bez lokalnih izbora na Kosovu Srbija čini napore da organizuje izbore na KiM
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Raška

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.