Blokmans: Srbija neće moći dugoročno da balansira

Izvor: Blic, 14.Jul.2017, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokmans: Srbija neće moći dugoročno da balansira

Stiven Blokmans naučni saradnik CEPS-a, briselskog tink-tanka koji se bavi evropskom spoljnom politikom, smatra da za Srbiju dugoročno nije održivo balansiranje između Zapada i Rusije.

"Neki političari na Zapadnom Balkanu zaista se igraju vatrom. Spoljne snage poput Putinove Rusije i Erdoganove Turske potpiruju žar", rekao je on u intervjuu za Juropijen Vestern Balkans (EWB).

Oni, kako je dodo igraju na kartu meke sile svojih zemalja, navodeći primer iluzije o >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slovenskom bratstvu i vojnih vežbi Srbije sa Rusijom i Belorusijom.

Taj primer pokazuje da je strateški politički i ekonomski smer Srbije možda u suprotnosti sa pozicioniranjem njene vojske, usvajući time nestabilnu poziciju navodne neutralnosti, kaže Blokmans.

"Za Srbiju nije dugoročno održiva pozicija balansiranja između Zapada i Rusije. Njeni strateški interesi nisu samo vojno ili bezbednosno pitanje, već su oni definisani i socioekonomskim uslovima", kaže on i podseća da je 80 odsto trgovinske razmene Srbija obavlja sa EU.

Kako dodaje, nesvrstavanje ili "klađenje na dva konja" je kontraproduktivno strateškom cilju Srbije a to je članstvo u EU i rezultira odlaganjima na putu pristupanja.

"Srbiji bi bolje bilo da se uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. To naravno zahteva političku hrabrost", ističe on.

Blokmans je ocenio i da je u Srbiji došlo do nazadovanja u polju medijskih sloboda i transparentnosti, kao i da reforma pravosuđa nije još uspela.

Problematične su i javne nabavke, a zabrinjava i nivo korupcije, smatra on i dodaje da se nada da će angažovanje u poglavljima 23 i 24 imati pozitivan uticaj.

Što se tiče vladavine prava i razdvajanja vlasti, "politika pokretnih vrata Vučića postavlja pitanje Ustava".

Prema njegovim rečima, izbor otvoreno deklarisane gej premijerke možda bude uspešno na međunarodnom planu, ali bi moglo da stvori nove podelje na unutrašnjem.

"Neće proći dugo vremena da međunrodni posmatrači shvate da je taj potez imao za cilj konsolidaciju de facto vlasti u poziciji predsednika", ističe Blokmans.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Blokmans kaže da se nada u obnavljanja duha saradnje, ali da neke izjave ne doprinose tome.

"Očekivao bih da visoka predstavnica EU Federika Mogerini ponovo preuzme čvršće rukovođenje dijalogom. Nedavno je bilo razgovora u Briselu na predsedničkom nivou, nadajmo se da će se osnovno poverenje obnoviti", kaže on.

Povodom inicijative da se formira zajedničko balkansko tržište ili carinska unija, Blokmans kaže da je protivljenje Crne Gore pogrešno ali da je prerano govoriti o internom tržištu za Zapadni Balkan.

"To možda stvori negativnu percepciju među građanima da će ekonoski snažnije zemlje Zapadnog Balkana dominirati takvim tržištem i da se odlaže kolektivna buduća integracija u EU", smatra on.

Takođe smatra da je u ovom trenutku prerano reći da li će zemlje Zapadnog Balkana ući u Evropsku uniju zajedno ili pojedinačno.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.