Bilt: Na Balkanu više neće biti ratova

Izvor: Kurir, 14.Jun.2012, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt: Na Balkanu više neće biti ratova

Bilt je tokom Foruma za Balkan održanog 8. i 9. juna u Sofiji istakao da u tom regionu neće više biti sukoba, menjanja granica i ratova

SOFIJA - Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt smatra da na Balkanu više neće biti menjanja granica, sukoba i ratova, ocenivši da taj region ima evropsku budućnost.

Govoreći o Balkanu, Bilt je, u intervjuu za datom za sajt "Euinside" tokom Foruma za Balkan održanog 8. i 9. juna u Sofiji a objavljenog, istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da u tom regionu neće više biti sukoba, menjanja granica i ratova.

On je naveo i da taj region već ima evropsku agendu - ekonomske reforme, socijalni napredak i vladavinu prava, ali da Balkan još mora da sredi nerešene probleme organizovanog kriminala i korupcije.

Na pitanje kakvi se sve potencijali nalaze na teritoriji Balkana, Bilt je naveo da je to region sa puno planina i puno reka i ogromnim neiskorišćenim vodenim potencijalom.

Govoreći o budućnosti Evropske unije, Bilt je u istom intervjuu kazao da će za deset godina evro i dalje biti snažna moneta na globalnim tržištima i da će evrozona imati više članica nego danas.

Švedski šef diplomatije smatra i da će doći do veće ekonomske i finansijske integracije, kao i da ne očekuje da Grčka napusti evrozonu.

"Odluku o tome će doneti ipak Grci", ističe Bilt i podseća da istraživanja pokazuju da su Grci odlučno protiv izlaska iz evrozone.

Bilt dodaje da Švedska nije članica evrozone ali da je vrlo zavisna od evra i zato veoma zainteresovana za njegov opstanak.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Bilt: Neće biti ratova na Balkanu

Izvor: B92, 15.Jun.2012, 01:40

Sofija -- Šef švedske diplomatije Karl Bilt smatra da na Balkanu više neće biti menjanja granica, sukoba i ratova, ocenivši da taj region ima evropsku budućnost...Govoreći o Balkanu, Bilt je, u intervjuu za datom za sajt "Euinside" tokom Foruma za Balkan održanog 8. i 9. juna u Sofiji a objavljenog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.