Beograd iduće sedmice - centar rešavanja svetskih pitanja

Izvor: Studio B, 25.Nov.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd iduće sedmice - centar rešavanja svetskih pitanja

Beograd će iduće sedmice biti centar diplomatskih razgovora povodom najnovije krize nastale posle obaranja ruskog aviona, odnosno povodom potrebe jedinstvenog odgovora na izazov učestalih terorističkih napada pripadnika ISIS u srcu evropskog kontinenta.

Svetske diploimate u Beogradu će formalno okupiti ranije zakazan sastanak OEBS na nivou šefova diplomatija.

Taj skup pada podudario se sa zaoštravanjem krize i rasta tenzija u međunarodnim odnosima, a već ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << najava da će to biti prilika da se sva otvorena pitanja prodiskutuju u glavnom gradu Srbije.

Tako je visoka predstavnica EU Federika Mogerini dogovorila danas sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim sastanak na marginama predstojećeg skupa u Beogradu, kako bi razmotrili aktuelne događaje i borbu protiv terorizma.

Mogerini je u telefonskom razgovoru s Lavrovom naglasila značaj objedinjavanja i koordiniranja napora u borbi protiv Islamske države, saopštila je Evropska služba za spoljnu akciju.

Lavrov i Mogerini su se složili da je potrebno očuvati diplomatski put za rešavanje sirijske krize otvoren u Beču i nastaviti u skladu sa rokovima i planom dogovorenom na poslednjem satanku Međunarodne grupe za podršku Siriji, koji, kako je ocenjeno, predstavlja najefikasniju bazu za efikasnu borbu protiv Islamske države na terenu.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu i Lavrov složili su se takođe danas u telefonskom razgovoru da bi mogli da se sastanu u Beogradu naredne sedmice, saopštio je jedan turski zvaničnik,

Lavrov, koji je nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion blizu turske granice otkazao put u Istanbul zakazan za sredu, izjavio je da Rusija smatra obaranje aviona planiranim činom i da će Moskva "ozbiljno razmotriti" svoje odnose sa Ankarom.

Agencije su prethodno prenele izjavu portparolke ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove da Lavrov tokom telefonskog razgovora koji je vodio sa Čavušogluom, nije prihvatio nijednu od brojnih ponuda za održavanje susreta.

Prema rečima Lavrova, turski ministar izrazio je saučešće i žaljenje zbog incidenta, ali je istovremeno pokušao da opravda akciju turskih vazdušnih snaga.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Beograd, centar rješavanja svjetskih pitanja

Izvor: SandzakPress.net, 26.Nov.2015, 14:43

Srbija – Beograd će iduće sedmice biti centar diplomatskih razgovora povodom najnovije krize nastale poslije obaranja ruskog aviona i napada u Parizu, jer će se svjetski zvaničnici okupiti na sastanaku Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), koji se održava trećeg i četvrtog decembra. Taj...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.