Belgijanac Frederik Bajks fotograf godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2017, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgijanac Frederik Bajks fotograf godine

Belgijski fotograf Frederik Bajks proglašen je za Fotografa godine na takmičenju Sony World Photography Awards 2017, objavila je Svetska organizacija za fotografiju.

Sudije su ove godine imale težak zadatak da odaberu najbolji set fotografija, ali impresionirala ih je lepota Bajksove serije Snežna oluja, nastale na Balkanu, u Skandinaviji i Centralnoj Aziji i inspirisane transformacijom prirode pred dolazak zime.

Skot Grej, izvršni direktor Svetske fotografske organizacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodi da je naročito ponosan na ovogodišnji izbor Fotografa godine.

"Čini mi se da je u mnogim slučajevima veoma jednostavno šokirati, ali je neverovatno teško uhvatiti sofisticiranu eleganciju, koja je zaista toliko lepa, i crpi najbolje od fotografije kao medijuma", kazao je Grej.

Njegove fotografije su objavljivane i izlagane na međunarodnom nivou, a bio je i u užem izboru za ZEISS fotografsku nagradu.

Na Sony World Photography Awards, Bajks je, osim titule Fotografa godine, osvojio i novčanu nagradu u iznosu od 25.000 američkih dolara, koja mu je uručena na ceremoniji u Londonu kojoj su prisustvovali međunarodni eksperti iz ove oblasti.

Na istom događaju, proglašeni su i pobednici u kategorijama profesionalnog takmičenja, kao i pobednici otvorenog, studentskog i takmičenja za mlade.

Svi pobednici su dobili avionske karte za ceremoniju u Londonu, kao i najnoviju Sony opremu za digitalno snimanje.

Pobednik u kategoriji arhitektura je Tangni.

Najbolju konceptualnu fotografiju je uradio Sabin Kataneo.

Za fotografiju koja obrađuje savremena pitanja nagrađen je Tasnim Alsultan.

Aktuelne događaje i vesti na fotografiji je najbolje predstavio Alesio Romenci. Svakodnevni život najbolje je slikala Sandra Hojn, dok je priznanje za pejsažnu fotografiju pripalo Frederiku Bajksu.

Prirodu je najbolje na fotografiji oživeo Vil Barard-Lukas. Najbolji portret je uradio Džordž Majer, a mrtvu prirodu Henri Agudelo.

Nagradu za najbolju sportsku fotografiju dobila je An Pang.

Fotograf godine u otvorenoj kategoriji je Aleksandar Vinogradov, dok je Mladi fotograf godine Kejtlin Vang.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.