Ujedinjenje Moldavije i Rumunije

Izvor: B92, 16.Apr.2014, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ujedinjenje Moldavije i Rumunije"

Bukurešt -- Rumuski predsednik Trajan Basesku želi da se Republika Moldavija ujedini s Rumunijom, ako bi to želeli i građani Moldavije.

On je u intervjuu za Unimedia rekao da bi to moglo da postane realnost samo ukoliko i građani Moldavije izraze istu želju i da zahtev za ujedinjenje potekne iz Kišinjeva.

Basesku je ipak priznao da zasad većina Moldavaca ne deli njegovu želju za ujedinjenjem, dok je 80 odsto rumunskih građana za to, prenosi Ađerpres.

Rumunski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik ističe kako je u duši "bezrezervni unionista" i kako ima nameru da se, kad mu istekne mandat, prijavi i za moldavsko državljanstvo.

Basesku je naglasio da bi za Moldavce ujedinjenje s Rumunijom moglo da bude "alternativa za dug put do pristupanja EU".

On je naglasio da će eventualni moldavski zahtev za ujedinjenje s Rumunijom naići na pozitivan odgovor njegove zemlje bez obzira na to ko će u tom trenutku u Rumuniji biti na vlasti - predstavnik desnice ili levice.

Povodom današnje rezolucije parlamenta od Moldavije otcepljene oblasti Pridnjestrovlja, kojom se od Rusije i UN traži da priznaju njenu nezavisnost, Basesku je istakao kako podržava teritorijalni integritet Moldavije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Basesku: Moldavija da se ujedini s Rumunijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2014

Rumuski predsednik Trajan Basesku želi da se Republika Moldavija ujedini s Rumunijom, ako bi to  želeli i građani Moldavije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

NOVA PREKRAJANJA GRANICA: Rumuni bi da se ujedine sa Moldavijom?

Izvor: Telegraf.rs, 17.Apr.2014, 00:36

Predsednik Rumunije Trajan Basesku smatra da bi za Moldavce ujedinjenje s Rumunijom moglo da bude "alternativa za dug put do pristupanja EU"

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.