Bajden odao priznanje Tačiju za vođstvo zemlje tokom reformi

Izvor: Blic, 06.Apr.2012, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden odao priznanje Tačiju za vođstvo zemlje tokom reformi

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden potvrdio je, tokom jučerašnjeg susreta u Beloj kući sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, podršku SAD Kosovu. Džozef Bajden

Bajden je odao priznanje Tačiju na načinu na koji vodi zemlju tokom procesa reformi i evroatlantskih integracija, preneo je "Glas Amerike".

Kosovski premijer se zahvalio na nezamenljivoj ulozi koju su SAD odigrale u svim istorijskim događajima na Kosovu, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i najnovije sporazume sa Srbijom.

Tači je naglasio potrebu za nastavkom američkog angažovanja kada je reč o budućnosti Kosova.

Kosovski premijer Hašim Tači je ranije juče u u Vašingtonu rekao da je izuzetno važno da pet država članica Evropske unije koje to još nisu učiline, što pre priznaju nezavisnost Kosova.

Tači je učestvujući na skupu koji je organizovao Centar za strateške i međunarodne studije, rekao da bi Brisel trebalo da uradi više na ubeđivanju tih država da promene mišljenje i priznaju Kosovo.

On je kazao da kosovske vlasti neće dozvoliti održavanje lokalnih izbora koje bi organizovala Srbija, dok bi OEBS mogao da olakša glasanje Srbima sa dvojnim državljanstvom na predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Na pitanje dopisnika Tanjuga da li misli da se Srbi na Kosovu osećaju bezbedno kada ni posle 15 meseci od početka istrage o trgovini ljudskim organima nema nijednog podatka šta je urađeno, i kada se i danas napadaju pravoslavne crkve, Tači je odgovorio da zvanični Beograd i danas "radi na rušenju imidža Kosova".

"Mnogo je optužbi izneto na moj račun i sve su pale u vodu. Niko ne može da promeni nezavisnost Kosova koje je doživelo genocid", rekao je Tači.

Ne odgovarajući direktno na pitanje o trgovini organima, Tači je samo dodao da vlasti u Prištini imaju odličnu saradnju sa Euleksom i da, kako je rekao, "veruje u pravdu i istinu".

Povezane vesti: Bajden posetio operisanog Erdogana Lukšić se u SAD sastao sa Bajdenom i Klintonovom Lukšić otputovao u SAD Zvaničnik SAD Filip Riker sutra na Kosovu Eštonova: Priznanje Kosova je političko pitanje
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.