BITKA ZA SVETINJE: Srbiju u Unesku čuvaju Kina, Rusija i Indija!

Izvor: Kurir, 07.Okt.2015, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BITKA ZA SVETINJE: Srbiju u Unesku čuvaju Kina, Rusija i Indija!

Priština ima podršku 26 članova od 58, uključujući SAD i Nemačku, a da bi se zahtev uvrstio na dnevni red, potrebna je podrška njih 30.

BEOGRAD - Još je neizvesno kakav će biti rezultat diplomatske borbe Kosova i Srbije u vezi s ulaskom u Unesko, a prema nezvaničnim saznanjima Kurira, Priština tvrdi da uz sebe ima oko 26 od ukupno 58 članova Izvršnog saveta Uneska, čije zasedanje počinje danas.

Da bi zahtev Kosova bio uvršten u dnevni red, potrebno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da ima podršku 30 članica IS, ukoliko ne bude uzdržanih zemalja. Uz Kosovo su, kako za Kurir tvrdi izvor blizak diplomatskim krugovima, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, SAD, Holandija, Luksemburg i Kuvajt.

- S druge strane, uz Srbiju su, između ostalog, Kina, Rusija, Indija, Španija, Alžir, Maroko, Argentina, Brazil, Kuba - navodi naš sagovornik.

Darko Tanasković, ambasador Srbije pri Unesku, kaže da Srbija ovih dana ulaže ogromne diplomatske napore kako bi blokirala Prištinu.

- Situacija je i dalje neizvesna jer su u vezi s prijemom Kosova neodlučne ne samo one zemlje koje nisu priznale Kosovo već i one koje su ga priznale. Srbija, zajedno sa svim institucijama, radi na tome da se ne ostvari namera Kosova - kaže Tanasković.

Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić kaže da je Priština potezom u vezi s Uneskom želela dalju afirmaciju jednostrano proglašene nezavisnosti.

- Politička suština članstva Kosova u Unesku želja je da se promeni istorija i da se srpska kulturna baština prikaže kao albanska - kaže Đurić.

Konačna odluka o tome hoće li se zahtev Kosova uopšte naći na dnevnom redu biće doneta 12. oktobra.

Procedura

SVE NA STALNOJ KONFERENCIJI

Ukoliko Priština progura svoj zahtev da Kosovo postane član Uneska i ako to uđe u dnevni red i dobije preporuku, konačnu odluku o članstvu donosi stalna konferencija Uneska. Planirano je da se zasedanje ovog tela održi od 3. do 18. novembra.

Autor: E.K.,Foto: Nemanja Pančić,Foto: Fonet

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.