Izvor: RTV 5, 06.Maj.2012, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ankete: Oland pobedio Sarkozija (foto Fonet)

Tri instituta za ispitivanje javnog mnjenja CSA, TNS Sofres i Ipsos procenjuju da je Oland pobedio Sarkozija sa 52 prema 48 odsto.
U Olandovom rodnom gradu Tilu, ispred sedišta Socijalističke partije okupljaju se oduševljene pristalice, prenose AFP.
Predviđeno je da se u slučaju pobede Oland u Parizu obrati pristalicama na pariskom Trgu Bastilja, gde su ceo dan u toku pripreme za događaj - raspoređeni su pokretni podijumi i sistemi za ozvučenje, izveštavaju francuski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << mediji.
Nikola Sarkozi je otkazao večerašnji skup na trgu Konkord na kome je trebalo da slavi pobedu zajedno sa svojim pristalicama.
Ranije je bilo planirano da na tom skupu govori i u slučaju pobede i u slučaju poraza, ali prema najnovijim vestima, proslave neće biti, prenose italijanska agencija Ansa i belgijski list "L Soar", pozivajući se na diplomatske izvore.
Ranije danas je najavljeno da će, u slučaju pobede u drugom krugu predsedničkih izbora, socijalistički kandidat Fransoa Oland već večeras razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. "Ako Fransoa Oland bude izabran za predsednika Republike, mislim da će već večeras razgovarati sa nemačkom kancelarkom, zato što je to ključno za oporavak Evrope", izjavio je Olandov savetnik i socijalistički zamenik gradonačelnika Nanta Žan-Mark Ero.

U drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj danas je do 17 sati na birališta izašlo 71,96 odsto glasača, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova. Pre dve nedelje, do 17 časova je za predsednika države glasalo 70,59 birača, preneo je AFP. U prvom krugu predsedničkih izbora na kraju izbornog dana konačan odziv birača je iznosio 79,47 odsto.
Oba predsednička kandidata, aktuelni predsednik i kandidat desnog centra za novi mandat Nikola Sarkozi i predstavnik Socijalističke partije Fransoa Oland, glasali su do podneva u Parizu i Tulu. Oland, koji prema anketama važi za favorita, priznao je da je protekle noći slabo spavao, dok Sarkozi nije dao nikakvu izjavu napuštajući glasačko mesto. Biračka mesta biće otvorena do 20 sati.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.