Merkel: Nemačka će spasiti evro

Izvor: B92, 26.Okt.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Nemačka će spasiti evro

Berlin -- Slabosti evra moraju biti uklonjene "sad ili nikad", kaže nemački kancelar Angela Merkel, uoči ključnog samita Evropske unije o dužničkoj krizi u evrozoni .

"Osnovne slabosti i pukotine u temeljima ekonomske i monetarne unije treba rešiti sad ili nikad. Ako ih rešimo sad, iskoristićemo priliku koju nam pruža ova kriza. U suprotnom, doživećemo neuspeh", rekla je ona u obraćanju donjem domu nemačkog parlamenta, Bundestagu.

Merkelova je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenila da slabosti zajedničke evropske valute mogu biti uklonjene jedino promenama evropskih ugovora. "Gde piše da proces promene ugovora mora da traje decenijama", istakla je nemačka liderka, dodajući da te promene nikad nisu izvesne jer mora da ih podrži svih 27 članica EU.

Na današnjem samitu EU biće razmatran plan za povećanje spasilačkog fonda zone evra od 440 milijardi evra davanjem vladama kupcima obveznica obezbeđenja od mogućih gubitaka i privlačenjem kapitala privatnih investitora i državnih fondova. Nemačka za Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) izdvaja 211 milijardi evra.

"Promene moraju da obezbede uspostavljanje kulture stabilnosti u Evropi, time što će evropske institucije, uključujući Evropski sud pravde, imati mogućnost da intervenišu u zemljama koje uporno krše pravila", istakla je Merkelova.

Nemački parlament dao je široku podršku planu za povećanje evropskog stabilizacionog fonda kako bi bio efikasniji u rešavanju dužničke krize u Evropi.

Za uvećanje fonda koji sada iznosi 440 milijardi evra, glasalo je 503 poslanika, protiv je bilo 89, a uzdržanih četvoro, čime je kancelarki Angeli Merkel dat snažan mandat da na samitu Evropske unije prihvati dogovor o povećanju fonda kojim bi bio odbranjen i evro.

Angela Merkel je rekla opozicionim liderima da bi izmenama fond trebalo da raspolaže s više od 1.000 milijardi evra, mada to još nije konačna svota. Ona je rekla parlamentu da svet posmatra da li će Evropa i Nemačka preuzeti odgovornost za "najozbiljniju evropsku krizu od Drugog svetskog rata".

Merkel je naznačila da bi privatni investitori trebalo da otpišu najmanje 50 odsto svojih potraživanja prema Grčkoj.

U rezoluciji koju nemački parlament usvojia navodi se da sredstva iz EFSF "moraju da se koriste najefikasnije moguće, kako bi se podržala stabilnost zone evra".

Takođe se u rezoluciji naglašava da nemački parlament očekuje da, jednom pošto se uvedu izmene, Evropska centralna banka (ECB) više ne mora da kupuje državne obveznice, što je činila od prošle godine.

S obzirom da čelnici 17-člane zona evra ne uspevaju da se dogovore kako da smire dužničku krizu, ECB je preuzela ulogu "vatrogasca" pa

je kupovala obveznice finansijski oslabljenih vlada na slobodnom tržištu. To je doprinelo smanjenju kamata na obveznice i omogućilo zemljama da se jevtinije zadužuju na finansijskom tržištu nego što bi inače.

U nemačkoj rezoluciji takođe se traži od vlade da obezbedi da se brzo donese odluka o evropskom predlogu za uvođenje poreza na finansijske transakcije.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Merkel: Slabosti eura moraju biti uklonjene "sad ili nikad"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Okt.2011

Slabosti eura moraju biti uklonjene "sad ili nikad", izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel, uoči ključnog samita Evropske unije o dužničkoj krizi u eurozoni . "Osnovne slabosti i pukotine u temeljima ekonomske i monetarne unije treba riješiti sad ili nikad. Ako ih riješimo sad,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Merkel: Slabosti evra treba ukloniti "sad ili nikad"

Izvor: Economy.rs, 27.Okt.2011, 00:52

Slabosti evra moraju biti uklonjene "sad ili nikad", izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel, uoči ključnog samita Evropske unije o dužničkoj krizi u evrozoni .

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.