Albanci kamenom gađali monaha u Zočištu

Izvor: Glas javnosti, 16.Maj.2012, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci kamenom gađali monaha u Zočištu

ORAHOVAC - Iguman Stefan (Milenković), starešina manastira Svetih vrača Kozme i Damjana u selu Zočište kod Orahovca, rekao je danas da je grupa mladih Albanaca kamenom gađala monaha Dionisija na manastirskom posedu, samo tri sata pošto je komandant Kfora završio posetu manastiru.

Istovremeno, meštani Orahovca srpske nacionalnosti požalili su se da ih je maltretirao jedan naoružani Albanac. Iguman je kazao da se incident >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kod manastira dogodio sinoć oko 19 sati.

"Bacanju kamena na monaha Dioniosija, koji nije povređen, prethodilo je verbalno dobacivanje na albanskom jeziku. Vrhunac provokacije bio je kada je ta grupa mladih Albanaca razgolitila jedno dete koje je bilo s njima i njegovu golotinju su, uz neke povike na albanskom jeziku, okretali prema manastiru i ocu Dionisiju", kazao je iguman Stefan.

On je rekao da su monasi incident odmah prijavili kosovskoj policiji, čija je patrola došla posle pola sata i sačinila izveštaj konstatujući, kako je rekao iguman, da se radi "samo o jednom bačenom kamenu".

Iguman je kazao da su policajci razgovarali s monasima kako bi pokušali da identifikuju napadače. Prema njegovim rečima, policija 24 sata čuva manastir ali sa suprotne strane u odnosu na onu na kojoj se dogodio incident.

"Incident se, inače, dogodio samo tri sata pošto je komandant Kfora, general Erhard Drevs, završio posetu našem manastiru tokom koje smo, između ostalog, razgovarali i o bezbednosti, kao i o odnosu s komšijama Albancima u selu Žočište", kazao je iguman Stefan.

Prema njegovim rečima, četvorica monaha koji su u manastiru u dobrim su odnosima s komšijama Albancima iz sela Zočište i zato ih je incident zabrinuo.

Službenik opštine u srpskom delu Orahovca Dejan Baljošević rekao je za agenciju Beta da je u subotu, 12. maja, u tom delu grada jedan naoružani mladić došao iz albanskog dela grada i maltretirao Srbe.

Baljošević je kazao da je taj mladić koji je bio naoružan automatskom puškom, došao u srpski deo Orahovca i zastrašivao Srbe prolaznike na ulici.

"Na sreću nije upotrebio oružje i niko nije povređen. Građani su pozvali Kosovsku policiju, čija je patrola brzo došla, ali se naoružani mladić posle mimoilaženja sa policijom verovatno vratio u donji, albanski deo Orahovca", rekao je Baljosević.

Prema njegovim rečima, u srpskom delu grada ne znaju šta se kasnije dogodilo s tim mladićem, ali se priča da je reč o psihički poremećenoj osobi.

Ovo sto se dogadja na Kosovu nije iznenadjenje bar za mene.Jos pre 1970 god bila sam u gostima u Pristini.Tada u vreme najveceg bratstva i jedinstva momci srbi su mogli da setaju jednom stranom korzoa a albanski momci drugom.Devojke su mogle bez problema da idu sa obe strane ulice. I tada su albanci isturali decu , gadjali kamenjem a ako o[pomenete decu da to ne rade onda se pojave veliki momci koji i noz veoma\ lako potezu. Svi ti pritisci na srbe pa i oni oruzani kad se ubija kao u Makedoniji skoro ostaju bez veceg odjeka.Ako bi to vi uradili albancu u srbiji bilo bi svasta.A gde je ta Kandicka

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.