Agencija prijavljuje, sud kažnjava

Izvor: Politika, 02.Mar.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija prijavljuje, sud kažnjava

Kaznene mere za političke partije koje krše zakon ne može da izrekne Agencija za borbu protiv korupcije, ali ona podnosi krivične i prekršajne prijave

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković najavila je preduzimanje „nekih sankcija iz Zakona o finansiranju stranka” protiv Liberalno-demokratske partije, G 17 plus zbog „nerazjašnjene situacije” sa ove dve stranke, a to znači da bi mogla pokrenuti postupke pred nadležnim organima, jer sama ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << može da kažnjava.

Markovićeva je „na dušu” LDP-a stavila „promovisanje izbornog programa pre nego što je raspisana izborna kampanja”, a G 17 plus je „optužen” da je „plaćao aktivnosti Ujedinjenih regiona Srbije, koji je registrovan kao udruženje građana, što je nedozvoljeno, nenamensko trošenje novca”. Na ovu najavu, prozvane stranke odgovorile su optužbama na račun agencije da selektivno primenjuje zakon, odnosno da nekim strankama „preti sankcijama”, za dela koja čine i druge stranke.

Objašnjavajući šta agencija može da preduzme, Nemanja Nenadić izvršni direktor NVO Transparentnost Srbija kazao je za „Politiku” da zakon predviđa mogućnost da agencija podnese krivične i prekršajne prijave nadležnim sudovima, a može i da izrekne meru upozorenja.

Prema njegovim rečima, za dela koje je pomenula Markovićeva, moguće je podneti prekršajnu prijavu nadležnom sudu, koji pokreće postupak u kome će utvrditi da li je bilo kršenja zakona. Nenadić dodaje: „Ukoliko bi sud utvrdio da je zakon prekršen, agencija bi mogla pomenutim strankama da izrekne meru uskraćivanja sredstava iz javnih izvora. To je prilično značajna mera, ali, ponavljam, njoj mora prethoditi sudska kazna. Agencija ima na raspolaganju i međumeru. Ona može kad sud pokrene postupak, a pre njegovog okončanja, da izrekne meru privremene obustave isplate novca za finansiranje optuženim strankama iz javnih izvora. To je, takođe, značajna pretnja prekršiocima zakona”.

Nenadić ističe da su zakonska rešenja takva da ostavljaju mogućnost različitog tumačenja. Prema njegovim rečima, „jedan zakonski član navodi koje to aktivnosti spadaju u redovan rad partija, među tim aktivnostima ne pominje se pomaganje udruženjima građana, ni promocija na bilbordima, ali ne piše ni da je to zabranjeno, dakle sve zavisi kako će se zakon tumačiti”. Nenadić kaže da ne zna na šta će se agencija pozivati „ukoliko bude odlučila da pokrene postupak, ali, u svakom slučaju, bilo bi mnogo bolje da je zakon jasniji”. Nenadić dodaje da je zakon jasan što se tiče promocije stranaka u elektronskim medijima van izborne kampanje – to je zabranjeno.

Pritužbi da se zakon selektivno primenjuje ima mnogo. I Tomislav Nikolić, lider SNS-a, završio je na sudu jer su aktivisti njegove stranke lepili plakate na nedozvoljenom mestu i on je to proglasio progonom. Đorđe Vuković, iz Cesida, međutim, kaže da je „stvar u tome da li se neko dosetio da podnese prijavu, ili nije, a plakata ima raznih i na raznim mestima”.

M. Čekerevac

objavljeno: 03.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.