AFERA VETROPARKOVI: Pajtić, Udovički i Petrović idu na saslušanje

Izvor: Kurir, 10.Okt.2015, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AFERA VETROPARKOVI: Pajtić, Udovički i Petrović idu na saslušanje

Svi akteri će u narednih nekoliko dana ići na informativne razgovore kako bi se utvrdilo ko je koga reketirao i za koliko para. Toma Fila: Sa iskazom Lidije Udovički cela istraga dobiće na težini.

BEOGRAD - Tužilaštvo je pokrenulo istragu povodom afere „vetroparkovi“, u kojoj je Lidija Udovički, sestra ministarke Kori Udovički, optužila Nikolu Petrovića, direktora „Elektromreže Srbije“, da je njenu firmu CWP ucenjivao u vezi sa gradnjom vetroparkova, saznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Kurir.

Tom istragom biće obuhvaćeni svi akteri ove afere, a u narednih nekoliko dana očekuju se i saslušanja Bojana Pajtića, lidera DS, Lidije Udovički i Nikole Petrovića.

Na čistac

- U interesu javnosti je da se sve okolnosti u vezi sa ovom aferom ispitaju i isteraju na čistac. Zbog toga je istraga i pokrenuta. Svi akteri i sva imena koja su se pominjala u vezi sa vetroparkovima biće obuhvaćeni. U narednih nekoliko dana trebalo bi da krenu prva saslušanja. Na listi su i Bojan Pajtić, Lidija Udovički i Nikola Petrović - otkriva izvor Kurira.

Naime, premijer Aleksandar Vučić najavio je da na aferu o vetroparkovima neće biti stavljena tačka sve dok se ne utvrdi da li je neko zaista tražio novac ili je neko drugi lagao.

- U svakom slučaju, jedni ili drugi moraju da odgovaraju. Moram da vidim gde su mi te silne pare, pa da idem u zatvor ili neki drugi da odgovaraju za laži koje su iznosili - rekao je Vučić i nastavio:

- Ja gonim korumpirane neljude, a meni to govore oni koji su najgori u ovoj zemlji po tom pitanju.

Lidija je ključna

Zlatko Nikolić, kriminolog, kaže da je dobro što je pokrenuta istraga.

- Tužilaštvo zato i postoji, a trebalo je i ranije da reaguje. Nije trebalo da puste da se ovoliko drvlje i kamenje valja. Istragom bi trebalo utvrditi sve, a meni se čini da je izbacivanje transkripata bila pogrešna motka za predizbornu kampanju koja i ne postoji - kaže Nikolić.

Toma Fila, advokat, kaže da će od posebne važnosti biti šta će reći Lidija Udovički.

- Pre svega, treba da se raspravi pitanje da li je bilo prisluškivanja ili ne. Dobro je što će biti saslušani svi akteri, nadam se da će se rešiti pitanje dostupnosti Lidije Udovički. Pitanje je da li će ona potvrditi autentičnost transkripata koji su objavljeni. Sa njenim iskazom cela istraga dobiće težinu - napominje Fila.

Afera sa vetroparkovima izbila je nakon što su na jednom sajtu osvanuli navodni transkripti razgovora između Udovički i Pajtića. U njima Udovički optužuje Petrovića da joj je tražio dva miliona evra da se priključi na sistem EMS.

FAJT Poslanici Demokrata i naprednjaka razmenili teške optužbe

ŠUTANOVAC I MOLER ĐUKA ZARATILI ZBOG PRISLUŠKIVANJA

Zbog afere „prisluškivanje“ juče su zaratili i poslanici DS i SNS Dragan Šutanovac i Vladimir Ðukanović, poznatiji kao moler Ðuka. Šutanovac je upitao na koji način je ministar policije Nebojša Stefanović imao priliku da čita „više kofera“ transkripta tajnog, nezakonitog slušanja Vučića i ocenio da je ovaj to rekao u „nadahnutom nastupu“. Ðukanović mu je na to uzvratio da je za vreme DS prisluškivano više od 20.000 ljudi.

Poslanici Skupštine Srbije odbili su juče predlog DS da se u dnevni red sednice uvrsti odluka o formiranju anketnog odbora o aferi prisluškivanja. Taj predlog podržalo je samo 12 poslanika.

Lidija Udovički

U ZEMLJU PROPALA

Lidija Udovički, koja je iznela optužbe na račun Petrovića, nije odgovarala na pozive Kurira. Ona se do sada jednom oglasila i samo rekla da se pita da li građani Srbije znaju da je Srbija jedina država u Evropi koja nema vetroparkove.

Nikola Petrović

SVE SAM REKAO

Nikola Petrović, direktor JP „Elektromreže Srbije“, nije želeo to da komentariše.

- Ne dajem više izjave u vezi sa tim - kratko je poručio Petrović.

Bojan Pajtić, predsednik DS

POKAZAĆU NADLEŽNIMA SVA DOKUMENTA

Bojan Pajtić, lider Demokratske stranke, kaže da će se sa zadovoljstvom odazvati pozivu nadležnih organa na saslušanje:

- Sa zadovoljstvom ću svim organima dati dokumenta i dokaze. Reketiranja firmi ne sme biti u Srbiji - rekao je Pajtić i dodao:

- Ako nadležni ponovo budu u funkciji zaštite kumovsko-burazerskih mahinacija Vučićevog režima, nećemo ostati na tome. Dosadašnji dokumenti koje smo dali su dovoljni, a pribavićemo ih još.

Autor: Danijela Luković,Foto: Nemanja Pančić,Foto: Dado Đilas,Foto: Printscreen,Foto: Marina Lopičić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.