AFERA TODOR: DINKIĆ DELI NOVAC DRUGOVIMA IZ PARTIJE!

Izvor: Kurir, 28.Jan.2012, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AFERA TODOR: DINKIĆ DELI NOVAC DRUGOVIMA IZ PARTIJE!

Slučaj vlasnika kompanije „Todor“ Mirka Todorovića, koji je iz Fonda za razvoj Srbije dobio tri kredita u iznosu od 121 milion dinara u periodu kad su na ključnim funkcijama te institucije bili lider i visoka funkcionerka G17 Mlađan Dinkić i Verica...

BEOGRAD - Sumnjivo!

Slučaj vlasnika kompanije „TodorMirka Todorovića, koji je iz Fonda za razvoj Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dobio tri kredita u iznosu od 121 milion dinara u periodu kad su na ključnim funkcijama te institucije bili lider i visoka funkcionerka G17 Mlađan Dinkić i Verica Kalanović, a potom URS Mlađana Dinkića donirao 3,5 miliona dinara, otvara sumnju u postojanje političke sprege i privilegovanog položaja!

Sprovesti istragu

Mlađan Dinkić i Verica Kalanović, podsetimo, u vreme odobravanja kredita bili su na funkcijama predsednika UO Fonda za razvoj, odnosno na čelu komisije za dodelu kredita, dok je Mirko Todorović, član Predsedništva URS i savetnik Verice Kalanović u Vladi Srbije.

Sagovornici Kurira ocenjuju da je u ovom slučaju potrebno istražiti da li je dotična kompanija bila u privilegovanom položaju prilikom dodele kredita.

- Ovde je glavno pitanje da li je ta firma, koja je stranački donator, bila u privilegovanom položaju prilikom dodele kredita. Trebalo bi istražiti uslove dobijanja kredita i da li je neka druga firma koja je imala iste uslove dobila manje novca ili je odbijena. Onda bi to bio dovoljan dokaz. Naravno da ovakve situacije stvaraju sumnju, pogotovo kad se zna da su ljudi koje ste nabrojali u bliskoj političkoj vezi, čak je vlasnik ove kompanije i eksponiran kao stranački funkcioner - ističe Nemanja Nenadić, direktor Transparentnosti Srbija.

I Čedomir Čupić, član odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da sumnja može postojati i da je potrebno ispitati da li je reč o privilegijama.

- Ukoliko je o tome reč, odnosno ako se neko žalio ili je odbijen neko ko je imao iste uslove kao i on, onda je to druga priča. Ovako, iako se može sumnjati, bez materijalnih dokaza ništa se ne može uraditi. Svaki privrednik ima pravo da konkuriše za kredit, kao što i svaki privrednik ima pravo da donira stranku koju želi. U ovom slučaju, donacija je javna.

Mešanje politike

Ekonomista Milan Kovačević kaže da Fond za razvoj već godinama olako troši novac.

- Politika se u sve meša, pa i u ovo. Fond za razvoj nudi povoljne kredite, ali se dešava da odbije one koji mogu da uspeju, a da novac onima koji na kraju propadnu i kredit se ne može vratiti. U suštini, pojedince su privilegovani kad je u pitanju ova državna institucija - zaključuje Kovačević.

I Marković dobio kredit

Podsetimo, Fond za razvoj Srbije je krajem 2009. godine, opet u periodu kad su Mlađan Dinkić i Verica Kalanović bili na čelnim funkcijama fonda, kreditirao i „Stubove kulture“ ministra kulture Predraga Markovića, koji je funkcioner URS i G17. Kako su mediji pisali, kreditna procedura realizovana je za tri nedelje i dati su netržišni uslovi za otplatu.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

URS: DINKIĆ NIJE RADIO SAM!

Izvor: Kurir, 29.Jan.2012, 08:04

„Mirko Todorović nije bio u privilegovanom položaju kad je konkurisao za kredite Fonda za razvoj. Kredite je dobio pod istim uslovima kao i stotine drugih preduzeća. U trenutku kad je aplicirao za kredit, nije bio član G17 plus niti URS“, piše u ....BEOGRAD - Nije radio sam...„Mirko Todorović...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.