Za vozački ispit liste čekanja

Izvor: Radio 021, 08.Jul.2016, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za vozački ispit liste čekanja

Od kako je uveden novi sistem za polaganje vozačkih ispita povećalo se čekanje na polaganje praktičnog dela ispita, sa nedelju do dve, na mesec do mesec i po dana.

Glavni razlog je što MUP ima mali broj licenciranih ispitivača i nije u mogućnosti da ponudi više termina. Problem je što dnevno zakonski može biti ispitano samo sedam do osam kandidata, dok je ranije polagalo i do 30 kandidata.

U auto-školama navode da sve zavisi od MUP-a, a oni sami ne mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << garantuju ni jedan datum kandidatima. Sada je prosek čekanja između mesec i mesec i po dana, prenosi RTS.

Oni koji završe obuku i polože teoriju ne znaju kada će moći na ispit: "Nemamo nikakave informacije kada polažemo, jako je teško planirati svoje profesionalne i lične obaveze. Na primer ležite na plaži na zasluženom odmoru i pozovu vas iz auto-škole da sutra imate polaganje. Teško da se možete u tako nešto uklopiti".

Stručnjaci kažu da se sistem polaganja, kao što je to svuda u Evropi, mora izmestiti iz MUP-a u auto-škole.

"Ispitivači moraju da budu deo obrazovnog procesa, ne mogu biti samo ispitivači da im to bude profesija. Trebalo bi vozačke ispite premestiti iz MUP-a u Ministarstvo prosvete. Nema opravdanja da vi držite ispite a da za to nemate kapacitete", navodi Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta.

Na polaganje u ovom trenutku u Srbiji čeka nekoliko hiljada vozača.

Autor: RTS/ foto: Pixabay
Pogledaj vesti o: Polaganje vozačkog ispita

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.