Izvor: Nezavisne Novine, 18.Apr.2017, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za polaganje vožačkog ispita biće potrebno poznavanje navigacije

Prilikom polaganja vozačkog ispita u Velikoj Britaniji vozači će koristiti navigaciju i ispitivačima dokazati kako mogu pratiti uputstva s GPS uređaja.

Papirnate karte za navigaciju za većinu su vozača odavno postale prošlost te danas sve veći broj vozača koristi satelitsku navigaciju – ili putem posebnih GPS uređaja ili putem mobilnih telefona. Umjesto gubljenja po nepoznatima kvartovima i novim gradovima, danas nam je za snalaženje i pronalaženje adrese dovoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << samo pametni telefon i aplikacija poput Googleovih ili Appleovih karata.

Kako sve veći broj ljudi koristi navigaciju, u agenciji koja je zadužena za testove za polaganje vozačkih ispita i licenciranje instruktora (Driving and Vehicle Standards Agency – DVSA) odlučili su poznavanje satelitske navigacije uključiti u dio ispita kojeg je potrebno položiti za dobivanje vozačke dozvole.

Promjene u polaganjima vozačkih ispita koje će u Velikoj Britaniji primijeniti od decembra ove godine sada će uključivati više situacija s kojima se vozači suočavaju u svakodnevnom životu, a kako oko polovine vozača u ovoj zemlji koristi navigaciju, u DSVA žele provjeriti kako vozači mogu sigurno koristiti GPS te da ih ovi uređaji neće ometati u vožnji.

Ispitivači će vozačima koji polažu ispit 'na siguran i odgovarajući način' postaviti GPS uređaj u automobil i odrediti rutu kojom će se kretati tako da će vozači morati samo pratiti uputstva s ovog uređaja i voziti prema njima.

Ministar saobraćaja u Velikoj Britaniji Endrju Džons rekao je kako polaganje vozačkog ispita i testovi moraju biti relevantni i u 21. vijeku te je naveo korištenje satelitske navigacije kao jedan od primjera prilagođavanja novim uslovima i tehnologiji.

(dnevnik.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.