Za dva promila oduzimanje vozila?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2016, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za dva promila oduzimanje vozila?

Nacrtom novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji bi trebalo da bude usvojen sledeće godine, predviđene su drastične kazne za vozače koji budu vozili pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita. Takav nacrt građani Kikinde ocenili su kao veoma pozitivan.

Nacrt novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju najviše se tiče onih vozača koji se usude da učestvuju u saobraćaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pod dejtvom alkohola. Ukoliko se vozaču utvrdi više od dva promila alkohola u krvi, ostaće bez vozila.

Predviđeno je da se vozilo oduzme privremeno, a po pravosnažnoj odluci i trajno. Slično će proći i vozači koji učestvuju u saobraćaju, a nemaju položen vozački ispit. Oduzeta vozila prodavaće se na aukciji, a novac bi trebalo da bude uplaćen na račun Fonda za bezbednost saobraćaja.

''Do ovoga je moralo da dođe kako bi se pratili evropski i svetski trendovi. Alkohol i volan nikada nisu išli zajedno, pa ne idu ni sada. Jedino što je dosadašnji zakon bio blag prema vozačima i događale su se strašne nezgode kojih sam se nagledao tokom karijere. Mislim da je sve opravdano i da će se ljudi trgnuti i da neće sesti za volan pod dejtvom alkohola'', kaže Siniša Grastić, direktor AMSS Kikinda

Od oduzimanja će biti izuzeta vozila koja su rentirana, odnosno ukradena, s tim što će krađa morati da se dokaže. Sledeće godine korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje, ali i nekorišćenje sigurnosnog pojasa kažnjavaće se sa 10.000 dinara.

Pored pomenutog, nacrt novog Zakon predviđa da oni koji budu uhvaćeni pijani za volanom ubuduće u zatvoru provode od 30 do 60 dana, umesto sadašnjih 15 do 60 dana, a dozvola će im biti oduzimana na najmanje devet meseci, do godinu dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.