Vozački po starom do kraja godine

Izvor: Blic, 23.Feb.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozački po starom do kraja godine

Beograd - Svi koji nemaju vozačku dozvolu, a žele da polažu vožnju po starom Zakonu o saobraćaju, imaju još vremena. Licenciranje instruktora, predavača i pripadnika MUP-a, zatim obezbeđivanje adekvatnih uslova u auto-školama i donošenje pravilnika produžiće polaganje vozačkog ispita po starom zakonu, najverovatnije do kraja godine.

- Ova godina će biti godina usklađivanja propisa. Svi koji tokom ove godine budu započeli obuku, završiće je po propisima starog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zakona o saobraćaju. Bitno je da svi nauče da voze bezbedno, a ne da žure da završe po starom ili da čekaju primenu novog zakona. Potrebno je vreme da se obezbede tehnički uslovi i da se izvrši licenciranje. Ne možemo reći da je ovo neko odlaganje, ovo je predviđena dinamika kojom idemo. Smatram da je realno da do kraja godine sve bude usklađeno - kaže Demir Hadžić iz Ministarstva za infrastrukturu.

Kada Ministarstvo unutrašnjih poslova donese pravilnik, ostaviće se dovoljno vremena da svi koji su vožnju upisali po starom polažu bez većih problema.

- Od primene novih pravilnika vozači imaju rok od tri meseca da završe obuku pod uslovima starog zakona. Međutim, moraće i da izvoze dodatna tri časa obuke i saslušaju tri časa teorijske nastave po novom zakonu - rekao je Vladimir Rebić iz saobraćajne policije i dodao da će MUP vršiti inspekcijski nadzor svih auto-škola i proveravati kvalitet obuke.

Sa druge strane, u auto-školama su skeptični da polaganje po novom zakonu može početi od januara sledeće godine.

- To praktično znači da se pravilnici moraju doneti do 1. oktobra ukoliko nadležni žele da se od sledeće godine polaže po novom zakonu. Nisam optimista po ovom pitanju, jer ima mnogo toga što je potrebno uraditi da bi ovaj zakon u ovoj oblasti zaživeo. Trenutno oko 70 odsto auto-škola u Srbiji ispunjava uslove za primenu novog zakona, a najveći problem će biti u školama van prestonice. Biće problema i oko usaglašavanja cene, jer sad neke auto-škole u unutrašnjosti obučavanje B kategorije naplaćuju i manje od 25.000 dinara - priča Milenko Jezdimirović, predsednik Udruženja auto-škola Beograda, i dodaje da su gužve u auto-školama sve manje.

Prva pomoć obavezna

Ko je započeo časove za vozača po starom zakonu, a završi ih do donošenja novih pravilnika, imaće pravo da obuku završi po starom nastavnom programu, ali će prilikom polaganja morati da uvažava sve nove saobraćajne propise. Biće organizovana i određena vrsta dodatne obuke - nekoliko časova teorijske i praktične nastave. Sve će to biti precizirano pravilnicima, ali je izvesno da će kandidati morati da polažu prvu pomoć.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.